Wpis z mikrobloga

@Kulawy_Lis: a więc tak:
Składniki:
- tofu
- skrobia (kukurydziana lub ziemniaczana)
- papryka słodka
- dwie łyżki przecieru pomidorowego (albo ze dwa świeże pomidory)
- nać selera
- cebula
- puszka śmietanki kokosowej
- masło
- przyprawy: cumin, ostra papryka lub chilli, pieprz, sok cytrynowy, anyż gwiazdkowy, olej sezamowy

Tofu kroisz na kawałki wielkości ~ 1.5cm. Obtaczasz w skrobi i smażysz na lekko złoty kolor. Odsądzacz na reczniku papierowym. W
@fuechsinn: @Kulawy_Lis szczegolną uwagę polecam zwrócić na tofu. Powinno to byc tofu typu "silk firm". Trudne w przygotowaniu (trzeba odsączyć kilka godzin wcześniej i potrafi sie w rekach rozpadać przy nieumiejetnym obchodzeniu), ale daje gwarancję tego, że będzie delikatne a nie jak karton
@fuechsinn: jak załapiesz o co chodzi to potem juz łatwo idzie. Po prostu trzeba uważać. Nie wrzucisz sobie kostek w skrobie i nie potrząśniesz bo pewnie sie rozpadnie. Delikatnie trzeba. po to tez jest ta skrobia trochę. Raz że daje fajna chrupkość jak sie za długo nie bedzie gotowało w sosie. dwa dobrze przylega sos do tego i nie rozpadnie sie w sosie.