Aktywne Wpisy
bazookas_milborne +201
Masowe strzelaniny w Ameryce, kwiecień 2023. Ikonki po prawej przedstawiają kolor skóry sprawcy/sprawców.
#4konserwy #bekazlewactwa #libertarianizm
#4konserwy #bekazlewactwa #libertarianizm
dziwi mnie fakt, że nikt na wykopie nawet nie stara się zrozumieć rosyjskiej strony i spojrzeć z innej perspektywy
ta niefortunna sytuacja na ukrainie to nie jest starcie dobra ze złem (a przynajmniej nie w tej formie, w jakiej jest to w PL przedstawiane), lecz coś zgoła bardziej złożonego.
nie wzdragajcie się przed próbą przemyślenia całej sytuacji, ale tak by zamknąć się na chwilę na propagandę i manipulacje zachodnich mediów
#ukraina #
ta niefortunna sytuacja na ukrainie to nie jest starcie dobra ze złem (a przynajmniej nie w tej formie, w jakiej jest to w PL przedstawiane), lecz coś zgoła bardziej złożonego.
nie wzdragajcie się przed próbą przemyślenia całej sytuacji, ale tak by zamknąć się na chwilę na propagandę i manipulacje zachodnich mediów
#ukraina #
Drugi
Trzeci
Czwarty dzień zmagań Savoy ku zjednoczeniu Włoch
1545 rok przywitałem aneksją Wenecji :) wojna była szybka, przyjemna i bez strat.
Powiększyłem armię, wszedłem w sojusz z Trierem co zaczyna mnie denerwować, bo wchodze w wojny z pojedynczymi landami, które Trier sobie anektuje.
1546 Zostałem Cesarzem! Oj nie łatwo oddam ten tron teraz, kiedy mam imperialne ambicje.
Po paru miesiącach weszła reforma Hofgereich.
Czy to normalne, że pojedynczy członkowie HRE wysyłają mi obelgi? Do tej pory to mi się nie zdarzało.
Jako, że mam 4 dyplomatów, zwiększam swoją popularność pokolei w każdym księstwie.
Jestem coraz bliżej rozpoczęcia oblężenia Rzymu, dwa trzy lata i zrobie jak Napoleon z papieżem.
Mój główny rywal na półwyspie osłabiony, wchodzi cały czas w bezsensowne wojny z całym światem...
Czasami im pomogę tym, że nie można przejść po moim terytorium, a czasami nie.
Wyszedłem z sojuszu z Trierem oraz Brandenburgią, a ich zamieniłem na Saksonie, by widzieć co tam się dzieję, Polska zaczyna tworzyć Commonhealth.
A tak relacje wyglądają na aktualny stan gry:
1554
Skrót:
Aneksja Wenecji
Sojusz z Trierem
Zostałem Cesarzem
Wprowadzenie reformy Hofgereich
Poprawa stosunków miedzynarodowych
Neapol daje dupy
#europauniversalis #eu #grajzwykopem #strategie #savoy
Przynajmniej miło, że ktoś czyta