Wpis z mikrobloga

#nokia

#lumia

#windowsphone

#lumia925

#lumia1320

Mirki. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Wiem, że 1320 jest budżetówką i jest phabletem. Chodzi mi przede wszystkim o relację cena/jakość. 925 ma dużo lepszy ekran (AMOLED), 5GHz WiFi, NFC i jeszcze kilka innych zalet.

Czy możecie mi podać jakieś racjonalne powody przemawiające za lub przeciw danemu modelowi? Nie jestem osobą, która musi mieć każdą nowinkę technologiczną (gdyż zwyczajnie nie korzystam ze wszystkich funkcji), ale fajnie byłoby też wziąć pod uwagę aspekt czasu - nie wymieniam telefonu "co sezon" ;)
  • 14
@jurny_juhas: Racjonalny powód przeciwko 925 - jest droższa od prawie takiej samej 920. Różnica jest w ekranie (920 ma IPS z czystym HD, nie PenTile), masie i materiale z jakiego jest wykonana obudowa oraz braku ładowania indukcyjnego. 1320 może być za duża dla Ciebie. Taki telefon wymaga pewnych przyzwyczajeń. Na niekorzyść tego modelu idzie także brak przystosowania interfejsu do obsługi jedną ręką.
@Rifle: 920 to jeden z najcięższych telefonów, ale można przywyknąć :) Przynajmniej czuć go w spodniach. Niektórzy lubią ciężkie telefony np. ja :]
@variss: Też się zastanawiałem. Brałem pod uwagę Nexusa, Lenovo P720, Lenovo A820 i Lumię 920.

Ostatecznie wybrałem Lumię (choć do tej pory #tylkoandroid - tablet i z 6 telefonów) i wiem, że do Androida nie wrócę. Po prostu wiem, że 95% użytkowników nie wykorzystuje nawet 10% możliwości androida a aplikacje na WP są. Jedyne czego mi brakuje to Google Currents :)
@kaskaderMike: Z tymi 95% procentami trochę przesadziłeś moim zdaniem, ale fakt, że wiele funkcji jest niepotrzebnych i nieużywanych. Z tych co się zastanawiałeś to właściwie tylko Nexus i Lumia były wartymi uwagi. Ja z Lumii zrezygnowałem ze względu na braki w aplikacjach (teraz jest już trochę lepiej pod tym względem) i z powodu braku możliwości swobodnego przesuwania muzyki. Poza tym WP wydaje mi się nudny i słabo konfigurowalny, chociaż kto wie
@variss: Zupełnie się nie wzoruj i nie porównuj WP 7 z WP 8. To tak, jakby porównywać Windowsa 95 z Windowsem 7 - zupełnie inna liga, zupełnie inna funkcjonalność.

Ale nie wiem o co chodzi z muzyką, jakiego przesuwania?

Z aplikacjami przyznaję, że jest znacznie lepiej, odnalazłem 100% interesujących mnie aplikacji które były zainstalowane na moich aparatach z androidem. Jedyne co, jak wspomniałem, to Google Currents, choć są wierne zamienniki.
@kaskaderMike: wiem, że WP7 od 8 się różni (szczególnie programowo, inne jądro itd), ale nie są to różnice tak wyczuwalne jak między Androidem 2.3, a 4.0. W WP nie można przesuwać muzyki do określonego momentu klikając w dowolne miejsce na pasku odtwarzania. Przy słuchaniu setów jest to upierdliwe. Tymczasem spadam do pracy. Miłego wieczoru :)