Wpis z mikrobloga

Odwodnienie.
Muszę zrobić odwodnienie na działce której status jest nie do końca ustalony - czyli na czarno i bez żadnych pozwoleń.

Początkowo myślałem o wykopaniu rowu wzdłuż całej działki, którym woda odpływałaby z tej działki na teren bardziej chłonny (150m, ciagle w granicach tej działki).

Jednak sprawa nie jest taka prosta, bo wkracza kapitan państwo - na zbudowanie rowu na swojej działce muszę mieć pozwolenie - a tego nie uzyskam.

Czyli trzeba tak zrobić, żeby nikt nie widział ( ͡° ͜ʖ ͡°) I tak, przyszło mi do głowy żeby zrobić rów i zasypać go grubym żwirem na równo z gruntem - paaanie, żadnego rowu tu przecież nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jednak nie wiem jak policzyć w takiej sytuacji przepuszczalność takiego rowu, tj jak mam np rów 1m głęboki 1m szeroki i wsypie tam 1m3 żwiru (czy ile wyjdzie) to ile mi tam wejdzie do tego rowu ze żwirem wody i jak prędko będzie ona odpływała przy spadku powiedzmy 1%?

Drugi pomysł to wkopanie rur - np karbowana 400mm i popodłączać się do niej studzienkami zbierającymi wodę opadową. Ale to w #!$%@? kasy wyjdzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jakieś inne pomysły jak temat rozwiązać? Chciałbym to zrobić grawitacyjnie, żeby było raz na zawsze

#budujzwykopem #remontujzwykopem
  • 13
  • Odpowiedz
Zrób tak jak sie robi opaskę odwadniającą czylu rów a na dniet roche żwiru, na żwir rura drenarska z otworami też obsypana żwirem i tak syp ten żwir do wyrównania z poziomem. Jak rura drenarska będzie miała spadek to wszystko będzie ładnie spływać.
  • Odpowiedz
  • 0
@grzegoslaw: tylko te rury drenarskie to jakieś chore pieniądze kosztują ( ͡° ʖ̯ ͡°) No i #!$%@? wie jak policzyć przepustowość takiej rury, tak wiedzialem, ze nawet przy największych opadach taki rów półtora metra szerokości / metr głębokości mi wszystko odbierze a tak z rurą to #!$%@? wie

Jest jeszcze coś takiego jak rów szczelny ale nie mam pojęcia jak go zrobić :(
  • Odpowiedz
  • 0
@kilobajt: Sęk w tym ze może być całkiem sporo. Na 30m szerokości działki która nie wchłonie nic a nic (glina, w przyszłości kostka) myślisz, że taki dren o objętości 2m3 by wystarczył?
  • Odpowiedz
  • 0
@kilobajt: dobra może źle napisałem bo mózg mi się lasuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na 30 m szerokości rów o szerokości 2m i głębokości 1m. Długi przez cała działkę 150 m (z czego realnie do odwodnienia ok 80m)
  • Odpowiedz
@robertx dno rowu/drenu szerokość ok 40cm. Zasupujesz kruszywem 40/50cm. Odprowadzasz do tego miejsca bardziej chłonnego. Jeżeli grunt nie wchłonie to dren zadziała retencyjne. Przetrzyma wodę.
  • Odpowiedz