Aktywne Wpisy
tojestmultikonto +110
#diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
tenebrarum +4
Sa jakies limity przy wybieraniu gotowki w bankomatach albo czy lokalne bankomaty naliczaja jakies dodatkowe oplaty?
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@bialawitz: limity sa 10k lub 20k, 250php za wyplate. w stolicy jest 3 bankomaty hsbc bez oplat i 40k mozna wyciagnac
Wypłata z ATM to max 10k PHP (niektóre mają limity do 20k, ale 10k jest najpopularniejsze) z opłatą chyba 250php.
W bankomatach HSBC można wypłacić jednorazowo 40k.
Na lotnisku w Manilii na terminalu 3 z reguły był najlepszy kurs wymiany walut.
@damian91 no wlasnie zastanawiamy sie z rozowa ile zabrac ze soba na poczatek, zeby miec wystarczajaco, ale tez nie za duzo przy sobie. W kazdym badz razie jak wyplaty kosztuja kolo 250 php to i tak ok.
Ciężko powiedzieć ile będziecie potrzebować.
Dużo tańszych restauracji oferuje posiłki za około 150-250, te lepsze 400+
Jeżeli ladujecie w Cebu to taxi do centrum nie będzie drogie - w zależności od korków to około 200php+. W Cebu City taxi są tańsze niż w Manilii i tak nie naciągają, choć i tak często trafiasz na przygłupa co powie +50php (choć i tak polecam zainstalować aplikację grab - coś
Grab juz zainstalowalem jakis czas temu i wklepalem sobie kilka tras od razu, zeby miec pojecie skad ile mnie wyjdzie. Ogolnie nawet nie chodzi o same koszty, bo bedac tam pare miesiecy i tak oszczedzamy dosc sporo pieniedzy, a raczej o wygode i zeby nas nic zwiazanego z pieniedzmi nie zaskoczylo.
Ja
https://e-services.immigration.gov.ph/
Planujecie zostać bardziej w Cebu City, czy jednak poza miastem (poleciałbym jednak tą drugą opcję( ͡º ͜ʖ͡º) )
Na poczatek Mactan, potem Cebu City bo tam rozowa ma mieszkanie sluzbowe a w miedzyczasie jakies wyjazdy i na koniec pobytu moze na inna wyspe
Mactan czyli lapu-lapu największej korki tam są (╥﹏╥
Oh twoja ma mieszkanie służbowe, czyli to nie jej pierwszy wyjazd? Pracowałem wcześniej w filipińskim call center, było spoko przynajmniej jeżeli chodzi o Polski team, ale zawsze jakieś problemy z pinoyami były (⌒(oo)⌒)
Singapur osobiście mnie nie urzekł, dość drogo, ciasno, no i poza centrum i Universal Studio to nic specjalnego.
Polecam wybrać się na