Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o klimatyzacji kanałowej na cały dom zamiast 3 osobnych splitów (1 kaseta + 2 naścienne). Wyceny na 3 splity mam na +/- 16k (5kw kaseta, 2x2,5kw naścienna), gdzie jedna z firm jest skłonna wykonać kanałówkę gree 7,5kw na cały dom za +/- 18k. Nie mam żadnego doświadczenia ani styczności z tym typem klimatyzacji i chętnie posłucham mądrzejszych.

#klimatyzacja #budowadomu #mieszkanie
  • 10
  • Odpowiedz
@chodzacy_internet:
Oba rodzaje klim. mają swoje wady. Na 3 pomieszczenia lepiej split. Każdą jednostkę czyścisz oddzielnie, na każdej nastawisz inną temperaturę, albo i nie włączysz.
Mam multisplit na 4 pomieszczenia, konsultowałem z człowiekiem który robi OGROMNE prace w klimatyzacjach.
Najczęściej u mnie chodzi 1/2 jednostki wew.
  • Odpowiedz
@chodzacy_internet: oooo Panie, ( źle doczytałem ) jak masz miejsce żeby utknąć 3 oddzielne splity to bym się nie zastanawiał tylko je montował. To najlepsza opcja. Jeszcze znajdź sobie takie, żeby grzały do -22/-25 i będzie zajebioza.
  • Odpowiedz
@chodzacy_internet: korytarz nie jest argumentem. 2 dodatkowe pokoje tak, jeżeli faktycznie się przegrzewają i przebywasz tam jak są przegrzane.
Jak przywalisz kanałówkę na cały dom, pewnie z 1/3 kanałów będzie musiała być cały czas otwarta, jeżeli będziesz chciał schłodzić choć jedno pomieszczenie.
U mnie znając życie, nie ma takiej potrzeby. Więc albo dzieciaki, albo różowa będą się przypie***ać że im zimno.
Tutaj nie ma łatwego wyboru :)

Kanałówkę trudniej wyczyścić,
  • Odpowiedz
@chodzacy_internet: pamiętaj, że przy kanałówce na cały dom będziesz miał utrudnioną regulację temperatury w pomieszczeniach. W jednych może być za zimno w innych zaś za ciepło. W skrajnym przypadku nigdzie nie będziesz miał takiej temperatury jaką byś chciał utrzymać. Jeśli masz miejsce to montuj splity albo licz się z tym, że mogą wyjść niespodzianki przy kanałówce
  • Odpowiedz