Wpis z mikrobloga

Revolut odrzucił mój wniosek o kartę kredytową. Podałem dochody na poziomie 14k, wydatki 7 i odrzucone. Skontaktowałem się z supportem i powiedzieli że to przez BIK - specjalnie wygenerowałem raport i nic złego tam nie widzę, poza brakiem scoringu. Co mogę zrobić by jednak kartę dostać?

#revolut
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@asdfghjkl: ale pytanie jak to zrobić? kilkukrotnie brałem rzeczy na kredyt, który spłacałem bez żadnych opóźnień, ale jak widać to za mało
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@asdfghjkl: właśnie wcale go nie ma, w raporcie jest informacja:

Na podstawie Twojej historii kredytowej nie możemy naliczyć oceny punktowej.

a w sumie dopiero co skończyłem spłacać laptopa po 1k miesięcznie.
  • Odpowiedz
@wuut: a to ciekawe. Mnie się zdaje że już samo założenie konta w usłudze bankowej i na przykład odbieranie wynagrodzenia powoduje że jakiś masz scoring. Prawdę mówiąc nie do końca wiem jak w Polsce to działa. W uk wszystko prawie powoduje naliczenie scoringu lub degradację. Nawet rachunek za prąd
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@wojciech_s: Rok temu we wrześniu wziąłem laptopa za 10k z ratami 0% i spłacałem bez opóźnień po 1k miesięcznie - nic to nie dało.
  • Odpowiedz
@wuut: mnie generalnie zajęło ponad 15 lat dojście do takiego scoringu że rzucają we mnie pieniędzmi i wciskają kredyty, karty i uj wie co jeszcze
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@asdfghjkl: jutro postaram się zadzwonić do nich i może dowiem się czegoś więcej bo szczerze mówiąc nie wiem co mogę zrobić. Jak próbowałem wnioskować w Millennium o kartę kredytową przez aplikację to też była odrzucana, przez infolinię nagle dali limit 50k od ręki.
  • Odpowiedz
@wuut: revolut tez mi najpierw odrzucal wniosek a pozniej dawal 1k pln. jak mam teraz 20k w mbanku to chce mi dac 50k
  • Odpowiedz
@wuut: my z żoną zaczęliśmy dbać o scoring dopiero gdy odmówili nam rat na jakieś gówniane pieniądze. Mylnie myśleliśmy że jak nie masz kredytów nie masz karty i długów i dobrze zarabiasz to masz większe szanse na kredyt, raty etc. Jest całkowicie odwrotnie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@rtg_ @asdfghjkl wezmę póki co gdzie indziej, ale chciałbym też się dowiedzieć co mogę zrobić by ten scoring był mimo wszystko lepszy, dlatego jutro będę dzwonić do BIK i podpytam
  • Odpowiedz
dlatego jutro będę dzwonić do BIK i podpytam

@wuut: ale to jest proste, miej produkty kredytowe, nie wnioskuj o nie czesto i splacaj na czas. u mnie revolut nawet nie chcial dac wiecej niz 1k jak widzial ze splacam kredyt hipoteczny. dopiero jak zobaczyl karte kredytowa to zaoferowal wiecej
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@rtg_: Jasne, tylko chciałbym zrozumieć jaki wpływ mają na to na przykład rzeczy brane na 0% bo póki co wygląda jakby wcale nie miało to znaczenia.
  • Odpowiedz
@wuut: jak dostaniesz gdzieś kartę kredytową to po prostu jej używaj. Korzystaj z rat na jakieś większe kwoty, lokat, kont oszczędnościowych, bankowego biura maklerskiego. Spłacaj zadłużenia na czas i za parę lat zaczną rzucać w ciebie pieniędzmi jak we mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) lepiej mieć dobry scoring. Moment w którym będziesz potrzebował znacznej ilości pieniędzy na zaraz to trochę za późno na myślenie o scoringu
  • Odpowiedz
@wuut: a i nie zadłużaj się bez sensu. My robimy tak że często na raty kupujemy rzeczy które bez problemu kupilibyśmy bez rat. Albo płacimy za coś kartą kredytową żeby spłacić ja zaraz po powrocie do domu z zakupów. Czasem zgłaszamy chęć rozłożenia zadłużenia na karcie na raty tylko po to żeby scoring stymulować.
Zmierzam do tego że dostępność kredytów na wysokie kwoty czy karty u ludzi niezbyt rozumnych często
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@asdfghjkl: Dzięki wielkie za rady kolego. Nigdy wcześniej nie miałem okazji korzystać z kart kredytowych, jedyne co brałem to jakieś sprzęty na raty 0%, więc jest się czego uczyć, by korzystać mądrze. Też nie potrzebuję jakiegoś bardzo dużego limitu, na ten moment głównie potrzebuję karty kredytowej na wyjazd do USA by opłacić wynajem samochodu, ale przyda się na pewno by scoring ogarnąć bo za jakiś czas będę myślał o kredycie
  • Odpowiedz
@wuut: to nie wiem, może trzeba więcej czasu. Ja mimo że nie mieszkam w Polsce to z PL mi przysyłają cały czas oferty kredytowe i bez problemu mogę z nich korzystać, ale przez 10 lat mieszkania w Polsce praktycznie cały czas coś miałem, no telefon na abonament czy jakieś raty
  • Odpowiedz