Wpis z mikrobloga

Problem z laptopem - bateria.
Pacjent - wykopany z czeluści szafy Asus F555L.
Z góry mówię - nie znalazłęm oryginalnego zasilacza, wg etykiety powinno być 19V 3,42A, a podłączony zasilacz z MSI ma 19.5V i 6A.

Po uruchomieniu laptopa widzę, że bateria 0%. Ok, leżał chyba 2-3 lata, więc trzeba mu dać czas. Jednak bateria cały czas 0%, pomimo ikonki ładowania (która zresztą po chwili zmienia się tylko w 'podłączono', mimo stanu baterii 0%).
Ok, czas na nową baterię.
Dzisiaj zamontowałem baterię i... to samo!
0%, niby ładuje, po chwili przestaje ładować.

Jakieś rady? Wątpię, żeby bateria którą dostałem była trefna (chociaż kto wie)...

#komputery #laptopy #laptop #asus #baterie
  • 14
@TrzezwyIrlandczyk: teraz te nowe delle często gęsto po prostu się nie włączają na innym zasilaczu niż fabryczny.
Nie mówiąc już o tym, że teraz te delle to przerost formy nad treścią - mówię o serii biznesowej.
@M1xowy:
Wyjąłem baterię - laptop odpala. Zasilacz ma minimalnie inne parametry, ale podejrzewam że na tyle niewielka różnica, że moduł zasilania laptopa bez problemu sobie z tym radzi.
Po wyjęciu baterii jest komunikat "nie wykryto baterii".

@TrzezwyIrlandczyk
Asus jest dużo bardziej upośledzony pod względem biosa, niestety tylko podstawowa konfiguracja, bez żadnych informacji o baterii

@kidi1
Nowy zamiennik z Allegro, który ma same dobre opinie (zdarzały się pojedyncze 3 i 4, ale
@husky83: musi być to samo napięcie na zasilaczu - jak było 19V to ma być 19V, natomiast obciążenie prądowe w amperach może być takie samo lub wieksze (nawet te 0.5V jak widać robi roznicę)
@mohawk: Tak jak napisałem - zmieniłem zasilacz na 19V 4.74A - efekt ten sam niestety..

Przy czym jedna ważna rzecz - kilka razy zdarzało mi się kupować baterie na Allegro - NIGDY nie były rozładowane do 0.
A ta zachowuje się (jak oryginalna), jakby była totalnie rozładowana. Więc pytanie - czy to bateria się tak zachowuje, czy to laptop nie potrafi się z nią dogadać z jakiegoś powodu...
@mohawk nie musi byc napiecie 19v, wazne zeby nie bylo mniejsze niz 19v, 19,5 jest ok, lapek pociagnie i tak 19.
@husky83 bateria ktora do ciebie przychodzi musi miec minimum 50-60%, baterii litowo jonowych nie powinno sie rozladowywac ponizej 10% lub przechowywac dluzej bez doladowania do 70%. Jesli nowa bateria przyszla na 0% to znaczy ze lezala w magazynie az sie rozladowala i padla. Teraz jest #!$%@?.
@r3pr3z3nt: Niby tak, ale wcześniejsza bateria zachowuje się identycznie i obawiam się, że to nie wina baterii. Oczywiście mogę tą odesłać i zamówić inną, ale boję się że efekt będzie podobny, bo podejrzewam, że winny jest jednak laptop.

BatteryMon pokazuje
Design capacity 29640mWh
Full charge capacity 29237 mWh
Current capacity 0mWh
Charge cycles 1
Charge rate 0mW
@cysiekw: Tego się najbardziej boję, ale i to podejrzewam.. Chociaż od czego, skoro gdy laptop poszedł do szafy, to normalnie działał?
I efektem byłoby 0%? Pomijam starą baterię - ale nowa pewnie miała między 50 a 70%, więc dlaczego od razu widoczna jako 0%?
@husky83: Spoko, mozliwe, ze jest jak kolega wyzej pisze. Ale samo to, ze przyslano ci baterie na 0% to jakis niesmieszny zart. Jesli polezala tak chwile, to nawet na sprawnym lapku moze sie nie podniesc.
Ale samo to, ze przyslano ci baterie na 0% to jakis niesmieszny zart.

@r3pr3z3nt: Tylko właśnie ja nie chcę nikogo oskarżać mówiąc że to bateria ma 0%. Być może laptop z jakiegoś dziwnego powodu tak twierdzi, co nie znaczy że bateria jest rozładowana.

W każdym razie jednak ją zwracam, ale z innego powodu. Otóż przedstawiona ona była jako bateria 37Wh, a tymczasem wg baterryMon ma ona 29Wh.
Stara bateria - owszem,