Aktywne Wpisy
Xtreme2007 +219
Przecież to jest destrukcja, 200IQ. Zaorał lewackich dziennikarzy i pokazał że nie są oni zbyt bystrzy jak na dziennikarzy. Wykopki też mają ubytki w intelekcie. Jesteście jak stado, nie ważne jak mówią, nie weryfikujecie ważne że się wylalo szambo na kogoś kogo nie lubicie więc lecicie z trendem ku uciesze stada. #stanowski #kanalzero #bekazlewactwa
Janusz_Conway +304
Przede wszystkim wymień grzejniki na takie, które będą potrzebowały max 40 st wody w największe mrozy.
Ten magazyn - zimą nie będzie z niego żadnego pożytku.
Grzejniki - będzie różnica w kosztach ogrzewania i pewnie pompę do grzejników wypadałoby kupić mocniejszą. Bez sensu, ale można...
Mam pompę i panele, pewnie jak dziesiątki mirków, pytaj.
Na kolejny sezon zrywałem podłogi i zrobiłem podłogówkę wszędzie. Pokoje z grzejnikami niedogrzane, a puszczenie wyższego parametru to niższy COP i jazda na grzałce. Jest panasonic T-cup, ale niech Ci to ktoś dobrze policzy.
Teściowa zmieniła kopciucha na pompę i powiedziałem jej, że sens będzie po wymianie grzejników na podłogówkę.
Właśnie wyschły posadzki i odpaliliśmy
@piekarz007: Więc tak, na wstępie odpuść magazyn energii. Zimą go nigdy nie naładujesz, latem za wiele z niego nie skorzystasz. Zmarnowane pieniądze, których nigdy nie odzyskasz.
Jeśli zakładasz, że zimą zbilansujesz zużycie prądu przed pompę ciepła fotowoltaiką to zapomnij o tym. Zimą produkcja z paneli jest znikoma, że równie dobrze można ją wyłączyć i za wiele nie
@mirekwirek: Ale jak nie skorzysta :)
W 2024r 1 kWh to 1,8 zł, latem magazyn się naładuje, resztę energii sprzeda za grosze, ale mając magazyn będzie w nocy każde 1,8 zł do przodu na kWh, które musiałby kupić po
@DRESIARZZ: Nie naładuje, bo to co produkuje w większości zużyje na własne potrzeby.
@piekarz007: też mam u siebie w 100% grzejniki. Potrzebuje ok 55st C przy tych minus 18-20 C (to co pamiętam z poprzedniego pieca). Ale nie oszukujemy się przez cały sezon szło na grzejniki 32-42st C i pompa zużyła mi 2600kwh razem z cwu dla 4osób. Dom to 130m2 użytkowej na zwykłym
@piekarz007: Ma styropian 12 cm (jak i ja) więc tu jest na prawdę przyzwoicie. A żeby na grzejniki szło 30-40 stopni to muszą być mocno przewymiarowane. Przestań się oszukiwać i zacznij od termomodernizacji :)
@piekarz007: nie wiem ile szło przy ,-5 strzelam, że te 39 st C. Sezon grzewczy to natomiast 6 miesięcy, gdzie temperatury to też +5 i +10 st C. Mam dom budowany 2007/2008 ocieplony wg tamtych standardow. Ściany 24 cm ceramiki + biały styropian 12 cm. Dach bodajże 20 cm wełny, podłoga chyba 12 cm