Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika #oze #pompaciepla #slask Witam serdecznie chcę założyć do domu zestaw fotowoltaika + PC + magazyn energii. Dom ocieplony, podpiwniczony dwu piętrowy około 170m2, grzejniki. Do tej pory był piec na węgiel. Jest dodatkowe źródło ciepła w postaci kominka z rozprowadzeniem powietrza. Dokształcam się w tym temacie jednak informacji jest bardzo dużo, czy ma ktoś może sprawdzone firmy na śląsku które zajmują się tym kompleksowo wraz z dotacjami/dopłatami? Zależy mi również na czasie fajnie by było jakby ktoś mógł wytłumaczyć co i jak. Dzięki z góry
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piekarz007: Jak czegoś nie rozumiesz, to zadaj pytania tutaj, mu się na wszystkim znamy ;)
Przede wszystkim wymień grzejniki na takie, które będą potrzebowały max 40 st wody w największe mrozy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Insiders bardziej interesują mnie okolice Myszkowa, @kuncfot tata rozmawiał z przedstawicielami i jest strasznie napalony ja chciałbym podejść do tego z zimną głową, czy potrzebna wymiana grzejników skoro można użyć pompy ciepła która jest w stanie podgrzać do 55? Rozumiem że jest to mniej efektywne ale w miare możliwośći chciałbym unikać dodatkowych kosztów sama fotowoltaika + PC + magazyn to spory koszt
  • Odpowiedz
@piekarz007: pewnie nie działają tylko w zabrzu :D oni robia tez szkolenia dla duzych firm itp. Nie znam sie na tym ale kiedys mi ktos wlansie o nich wspominal w kontekscie pomp ciepla. Moge ci zalatwic nr do biura tam bo to chyba firma corka Omegi.
  • Odpowiedz
@piekarz007: z Wrocławia jest budo-tom. Zadzwoń spytaj, czy robią u Was, na pewno firma jest bardzo porządna i lipy nie przepuści.

Ten magazyn - zimą nie będzie z niego żadnego pożytku.
Grzejniki - będzie różnica w kosztach ogrzewania i pewnie pompę do grzejników wypadałoby kupić mocniejszą. Bez sensu, ale można...

Mam pompę i panele, pewnie jak dziesiątki mirków, pytaj.
  • Odpowiedz
@piekarz007: Ja miałem przez jeden sezon duże grzejniki w pokojach, a w pozostałych pomieszczeniach podłogówkę.
Na kolejny sezon zrywałem podłogi i zrobiłem podłogówkę wszędzie. Pokoje z grzejnikami niedogrzane, a puszczenie wyższego parametru to niższy COP i jazda na grzałce. Jest panasonic T-cup, ale niech Ci to ktoś dobrze policzy.

Teściowa zmieniła kopciucha na pompę i powiedziałem jej, że sens będzie po wymianie grzejników na podłogówkę.
Właśnie wyschły posadzki i odpaliliśmy
  • Odpowiedz
  • 0
@emko no tak tylko zrywanie i robienie podłogówki to 3x tyle pieniędzy na to nie jestem w stanie sobie teraz pozwolić, kwestia jest taka czy kupować węgiel na zime czy właśnie zainstalować pompę ciepła do istniejącego domu, dół jest dość dobrze ocieplony ale nigdy nie było tam w zime jakoś bardzo ciepło zakładam że dużo energii ucieka. Obawiam się właśnie iż dom może być niedogrzany z pompą ciepła ale jakie inne
  • Odpowiedz
@piekarz007: Mirek, a skad Ty jestes? Daj rejon to mirki instalatorzy Ci oferty przygotują na takie inwestycje i będziesz wiedzieć czego się finansowo spodziewać i czy Ci się to kalkuluje.
  • Odpowiedz
  • 0
@magawek Myszków, właśnie jestem na etapie przemyśleń czy montować gaz czy iść w PC+fotowoltaika + magazyn energii, gdyby ktoś byłby w stanie mi doradzić/policzyć byłbym wdzięczny
  • Odpowiedz
@piekarz007: Jeśli Myszków w woj. śląskim to ja tam też montuje. Jakbyś chciał wycenę ode mnie to PW. Ustalimy szczegóły czego potrzebujesz, ja Ci wycenię ile to u nas wychodzi, porównasz inne firmy i wyklaruje Ci się sprawa co realnie chcesz i za ile.
  • Odpowiedz
  • 2
@piekarz007 Jak później będziesz termomodernizował, to będziesz miał przewymiarowaną pompę. Będzie taktować pracę, a tego podobno nie lubią PC. Zacznij od termomodernnizacji. Potem wynalazki
  • Odpowiedz
czy montować gaz czy iść w PC+fotowoltaika + magazyn energii, gdyby ktoś byłby w stanie mi doradzić/policzyć byłbym wdzięczny

@piekarz007: Więc tak, na wstępie odpuść magazyn energii. Zimą go nigdy nie naładujesz, latem za wiele z niego nie skorzystasz. Zmarnowane pieniądze, których nigdy nie odzyskasz.

Jeśli zakładasz, że zimą zbilansujesz zużycie prądu przed pompę ciepła fotowoltaiką to zapomnij o tym. Zimą produkcja z paneli jest znikoma, że równie dobrze można ją wyłączyć i za wiele nie
  • Odpowiedz
Więc tak, na wstępie odpuść magazyn energii. Zimą go nigdy nie naładujesz, latem za wiele z niego nie skorzystasz.

@mirekwirek: Ale jak nie skorzysta :)

W 2024r 1 kWh to 1,8 zł, latem magazyn się naładuje, resztę energii sprzeda za grosze, ale mając magazyn będzie w nocy każde 1,8 zł do przodu na kWh, które musiałby kupić po
DRESIARZZ - >Więc tak, na wstępie odpuść magazyn energii. Zimą go nigdy nie naładujes...

źródło: 2023-08-22 23.29.14 23abe31613c1

Pobierz
  • Odpowiedz
tak tylko zrywanie i robienie podłogówki to 3x tyle pieniędzy na to nie jestem w stanie sobie teraz pozwolić

@piekarz007: też mam u siebie w 100% grzejniki. Potrzebuje ok 55st C przy tych minus 18-20 C (to co pamiętam z poprzedniego pieca). Ale nie oszukujemy się przez cały sezon szło na grzejniki 32-42st C i pompa zużyła mi 2600kwh razem z cwu dla 4osób. Dom to 130m2 użytkowej na zwykłym
  • Odpowiedz
Robiłeś termomodernizacje domu?

@piekarz007: Ma styropian 12 cm (jak i ja) więc tu jest na prawdę przyzwoicie. A żeby na grzejniki szło 30-40 stopni to muszą być mocno przewymiarowane. Przestań się oszukiwać i zacznij od termomodernizacji :)

Jeśli mieszkasz więc też w okolicy, w której zimy skończyły się jakieś 15 lat temu, to to się
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek tutaj też mamy styropian 12 cm dół jest przyzwoicie ocieplony w lato jest chlodno i przyjemnie, gorzej z górą bo jest poddasze i brak zabezpieczenia ale jest to do zrobienia.
  • Odpowiedz
I jaką temperature miałeś w domu powiedzmy przy -5 i 32 na grzejnikach? Robiłeś termomodernizacje domu?

@piekarz007: nie wiem ile szło przy ,-5 strzelam, że te 39 st C. Sezon grzewczy to natomiast 6 miesięcy, gdzie temperatury to też +5 i +10 st C. Mam dom budowany 2007/2008 ocieplony wg tamtych standardow. Ściany 24 cm ceramiki + biały styropian 12 cm. Dach bodajże 20 cm wełny, podłoga chyba 12 cm
  • Odpowiedz