Aktywne Wpisy
Adolf_Cartman +12
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
gooway +94
Osobiście szedłbym w PC. Pewnie droższa ale znów odpada koszt projektów gazu, przyłącza, instalacji wewnętrznej, komina, potem chyba przeglądów kominiarskich?
I przy okazji. Standardowo przewidziana rekuperacja zaplanowana jako kratki nawiewne w sypialniach i wywiewne w kuchni, łazience. Czy na początku można by nie montować rekuperacji ale wyprowadzić od kratek z kuchni i łazienki rury nad dach? W jakiś systemowy przepust wentylacyjny? Natomiast otwory w sypialniach zaślepić a rozszczelnić okna.
#popmpaciepla #ogrzewanie #hydraulika #budujzwykopem #dom
#pytanie
@cotozazycie: to nie rekuperacja tylko wentylacja grawitacyjna na dziś przestarzałe rozwiązanie które czasem działa ale czasem nie
To znaczy zaplanowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją a ja chciałbym na początku zrobić z niej grawitacyjną. Potem powoli kupić rekuperator.
No pewnie zapachy będą się w takim przypadku dłużej utrzymywać. W kuchni kratka byłaby w okolicy aneksu więc część oparów byłaby odprowadzana nad dach. No ale w parterówce ciąg grawitacyjny raczej jest słaby.
Czyli jednym słowem. Przewierty w terrivie, od wewnątrz anemostat wywiewny, na odcinku strop - dach rura raczej z izolacją aby para się nie skraplała i w dachu przepust
https://www.google.com/search?sca_esv=557502889&q=przepust+dach+wentylacja&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjU1Zv49OGAAxWXIRAIHfwPBWoQ0pQJegQICxAB&biw=1745&bih=983&dpr=1.1#imgrc=g7eXkPlMH37zFM
Bo prawda taka, że jakby utrzymano te stare zasady PV gdzie odbierałeś 80proc zimą to PC miałaby większy sens bo potem w miarę wolnych środków dokładasz PV i można prawie wyzerować rachunki albo PV w kredycie i wychodzi na to samo chociaż. A teraz już tak łatwo PV nie zbilansuje zużycia.
Również trzeba się jednak skłaniać w stronę gazu. Najtańszy kocioł kondensacyjny 2 funkcyjny może w jakiejś promocji da się