Siemano, mam lodówkę Samsung rb38t603db1 pełną żarcia i spory problem z powodu święta. Dziś wieczorem zauważyłem, że część produktów z zamrażarki jest rozmrożona. Wczoraj jeszcze było git. Myślałem, że może drzwi niedomknięte zostawiłem, ale jednak nie to. Na wyświetlaczu pokazywało temperaturę dla lodówki 3 st. C, dla zamrażarki -19. Odłączyłem ją na chwilę od prądu i okazało się, że w lodówce są dalej 3 stopnie, ale w zamrażarce już jednak 2. Ustawiłem wszędzie temperaturę na najniższą możliwą, dodatkowo z trybem intensywnego chłodzenia, ale dalej temperatura w zamrażalniku rosła (lodówka chłodzi normalnie). Teraz zacząłem wypakowywać jedzenie do toreb termicznych, żeby ewentualnie spróbować zostawić lodówkę wyłączoną na noc, ale przy otwartych drzwiczkach zamrażarka się załączyła i zaczęła dość intensywnie chłodzić. Temp. spadła momentalnie do -5, więc myślałem, że się ogarnęło i zostawiłem ją dalej włączoną, żeby zobaczyć co się stanie, ale przy zamkniętych drzwiach nie chłodzi.
Dodatkowe info, które ewentualnie mogło mieć wpływ: parę dni temu nie miałem prądu przez parę h; od samego początku lodówka lubi sobie postrzelać, szczególnie w nocy, ale czytałem w necie, że to normalne, jednak wczorajszej nocy wydobyła z siebie dość głośny huk w momencie jak zasypiałem, aż się lekutko przestraszyłem
Więc w skrócie: lodówka chłodzi, zamrażarka przy zamkniętych drzwiach nie lub bardzo słabo, ale przy otwartych już tak. Spotkał się ktoś z takim problemem i wie, co mogę zrobić? Normalnie wezwałbym serwis, ale jutro (w zasadzie już dziś) święto, a w zamrażarce sporo mięsa, którego nie chciałbym wyrzucać. Przenieść wszystko do lodówki i ustawić na 1 st. i czekać na serwis? Zapakować wszystko do torby termicznej, a lodówkę odłączyć od prądu na noc? Może coś innego, co mógłbym zrobić?
Z góry sorki, jak ciężko się to wszystko czyta, ale jestem przemęczony i piszę to na szybko. Miałem iść spać, a tu taka niespodzianka
@M4DProdigY: mięso po takich przygodach to i tak musisz przyrządzić i dopiero upieczone, ugotowane znowu zamrozić, a wygląda na to, że walnął kompresor i bez serwisu się nie obejdzie.
@M4DProdigY: Niewiele ci pomogę, mogę jedynie powiedzieć, że miałem podobną przygodę (ale bez p-----------a) z SAMSUNG RB31FERNDBC, pewnie jakiś starszy model tej twojej i co trzeba było zrobić... odłączyć ją od zasilania, rozmrozić, wyczyścić cały lód, ogólnie ma tam takie z tyłu kanały za ścianką, włączyć na drugi dzień i działało.
Ale nawet jeśli u ciebie byłoby to samo a nie awaria to... nic ci to nie da
@Rasteris @vitovia mięso akurat jest jeszcze dość mocno zamrożone, ale i tak mam w planach je poddać obróbce termicznej. Rozmroziły się jakieś pizze, itp. Jednak tego mięsa jest tyle, że nawet jak je poddam obróbce, to musiałbym je z powrotem zamrozić. Miałem nadzieję, że ktoś miał ten sam problem i jest jakiś łatwy i szybki fix na to. Jednak dziwne lekko, że po otwarciu drzwi zaczęła normalnie chłodzić, i teraz
Dziś wieczorem zauważyłem, że część produktów z zamrażarki jest rozmrożona. Wczoraj jeszcze było git. Myślałem, że może drzwi niedomknięte zostawiłem, ale jednak nie to. Na wyświetlaczu pokazywało temperaturę dla lodówki 3 st. C, dla zamrażarki -19.
Odłączyłem ją na chwilę od prądu i okazało się, że w lodówce są dalej 3 stopnie, ale w zamrażarce już jednak 2. Ustawiłem wszędzie temperaturę na najniższą możliwą, dodatkowo z trybem intensywnego chłodzenia, ale dalej temperatura w zamrażalniku rosła (lodówka chłodzi normalnie).
Teraz zacząłem wypakowywać jedzenie do toreb termicznych, żeby ewentualnie spróbować zostawić lodówkę wyłączoną na noc, ale przy otwartych drzwiczkach zamrażarka się załączyła i zaczęła dość intensywnie chłodzić. Temp. spadła momentalnie do -5, więc myślałem, że się ogarnęło i zostawiłem ją dalej włączoną, żeby zobaczyć co się stanie, ale przy zamkniętych drzwiach nie chłodzi.
Dodatkowe info, które ewentualnie mogło mieć wpływ: parę dni temu nie miałem prądu przez parę h; od samego początku lodówka lubi sobie postrzelać, szczególnie w nocy, ale czytałem w necie, że to normalne, jednak wczorajszej nocy wydobyła z siebie dość głośny huk w momencie jak zasypiałem, aż się lekutko przestraszyłem
Więc w skrócie: lodówka chłodzi, zamrażarka przy zamkniętych drzwiach nie lub bardzo słabo, ale przy otwartych już tak. Spotkał się ktoś z takim problemem i wie, co mogę zrobić? Normalnie wezwałbym serwis, ale jutro (w zasadzie już dziś) święto, a w zamrażarce sporo mięsa, którego nie chciałbym wyrzucać. Przenieść wszystko do lodówki i ustawić na 1 st. i czekać na serwis? Zapakować wszystko do torby termicznej, a lodówkę odłączyć od prądu na noc? Może coś innego, co mógłbym zrobić?
Z góry sorki, jak ciężko się to wszystko czyta, ale jestem przemęczony i piszę to na szybko. Miałem iść spać, a tu taka niespodzianka
#elektronika #agd #lodowka #samsung #pytanie #pytaniedoeksperta
@M4DProdigY: Niewiele ci pomogę, mogę jedynie powiedzieć, że miałem podobną przygodę (ale bez p-----------a) z SAMSUNG RB31FERNDBC, pewnie jakiś starszy model tej twojej i co trzeba było zrobić... odłączyć ją od zasilania, rozmrozić, wyczyścić cały lód, ogólnie ma tam takie z tyłu kanały za ścianką, włączyć na drugi dzień i działało.
Ale nawet jeśli u ciebie byłoby to samo a nie awaria to... nic ci to nie da