Wpis z mikrobloga

Nigdy nie oceniajcie tego, co stało się podczas Powstania Warszawskiego. Siedzicie w ciepłych kapciach, w wolnym kraju, nic wam nie grozi. Pamiętajcie o tym.
#!$%@?ć trzeba tych, co wydali rozkazy, i siedzieli w Londynie. Tych z Warszawy, trzeba szanować.
CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!
#powstaniewarszawskie #warszawa #wojna
Pshemeck - Nigdy nie oceniajcie tego, co stało się podczas Powstania Warszawskiego. S...

źródło: xxx

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • 2
@mecenassrenas: Mieli #!$%@?, bo ruskie i niemcy chcieli ich poprostu wyciąć. Wynarodowić Polskę - to był cel.
@behawiorystyka_paczelokow_w_saunie: Nie, nie była. To był #!$%@? pretekst, który gdyby go nie było, to i tak by się zdarzył. Poczytaj o tym, czym miała być Warszawa po 45, potem sprawdź ludność, a raczej jej ilość, a następnie dodaj 1+1.
My, jako Warszawiacy zabijalibyśmy Niemców tak długo, jak byliby na naszych ziemiach. Nie zrozumiesz,
  • Odpowiedz
@mecenassrenas: ale czemu mieli ich wywozić? Myślisz, że we pod koniec roku 1944 nazisci stwierdziliby, że pora oczyścić Warszawę i przetransportować 200-300 tysięcy osób do obozu koncentracyjnego? Osoby mające wiedzę (np: Anders) nieraz zaznaczały, że PW było jednym z największych błędów rzadu na uchodźstwie.
  • Odpowiedz
ale czemu mieli ich wywozić?

yślisz, że we pod koniec roku 1944 nazisci stwierdziliby, że pora oczyścić Warszawę i przetransportować 200-300 tysięcy osób do obozu koncentracyjnego?

@makaronzjajkiem: bo robili łapanki sukcesywnie przez czas wojny, bo mieli zaplanowaną akcje eksterminacji żydów i słowian

nadal nie widzę związku pomiędzy dobrą myślą nad powstaniem a brakiem ekstermminacji
  • Odpowiedz
@mecenassrenas: skąd masz te informacje o planach eksterminacji warszawiaków w sierpniu 1944. Czystki zaczęły się jako odpowiedź na rozpoczęcie walk, a one tez względnie szybko ustały (nawet ze spray tak błachej, jak marnowanie zasobów na zabijanie cywili). Może masz dostęp do jakiś dokumentów, gdzie jest jasna informacja pt. „Wszyscy Warszawiacy do obozu”?
  • Odpowiedz
Czystki zaczęły się jako odpowiedź na rozpoczęcie walk, a one tez względnie szybko ustały (nawet z kelwestii tak głupiej, jak marnowanie zasobów na zabijanie cywili).

@makaronzjajkiem: czyli przed 44 nie funkcjonowały obozy koncentracyjne? Nie likwidowano gett, państwa podziemnego, harcerstwa, inteligencji, byłych polityków, osób niepełnosprawnych itp?

Może masz dostęp do jakiś dokumentów, gdzie jest jasna informacja pt. „Wszyscy Warszawiacy do obozu”?

@makaronzjajkiem: nigdzie nie napisałem o takiej lub podobnej akcji. Napisałem,
  • Odpowiedz
obozy koncentracyjne

@mecenassrenas: primo: nie myśl pojęć obozy koncentracyjne i obozy zagłady. Ludność z Warszawy trafiła do pierwszego typu obozu po tym jak AK skapitulowało.

likwidacja ludności Polskiej była sukcesywna

@mecenassrenas: nie była to skala masowa jak w przypadku mniejszości żydowskiej. Przedstawiasz sytuację, jakby wybuch powstania miał ocalić ludność przed śmiercią w obozie, a tak nie było. Hitlerowcy pozbyli się tych co chcieli, a pozostała ludność miała odbudowywać Rzeszę (żeby
  • Odpowiedz
obozy koncentracyjne i obozy zagłady

@makaronzjajkiem: któryś z nich nie służył do masowego mordowania?

Nie wiem skąd przekonanie, że warszawiacy trafiliby do obozu zagłady gdyby nie powstanie.

@makaronzjajkiem: napisałeś" dobra dobra, a teraz poszukajcie jakie były opnie ludzi którzy tam walczyli. Mocno się zdziwicie. Nawet ten znany „lewak” Anders się bardzo negatywnie wypowiadał na temat powstania ¯\(ツ)/¯

brzmi całkowicie jak brak zgody na moje twierdzenie, że niemcy tak czy inaczej
  • Odpowiedz
Wynarodowić Polskę - to był cel.

@Pshemeck: No to Warszawa świetnie się przyłożyła pod topór w tym świetnym celu...
Ale 100% prawdy, że trzeba szkalować decydentów powstania, za to samych walczących szanować za stalowe jaja- w sumie co mieli zrobić, jak się nie zgodzą walczyć, to pewno jakiś polityczny czy inny nakręcony świr by ich odpalił "w imieniu bolzgi podziemnej skazuję cię" w ciemnej uliczce za rzekomą zdradę...
  • Odpowiedz
  • 0
@makaronzjajkiem: Mój dziadek, i doskonale wiedział co robi. Kogoś jeszcze mam szukać? Przyjechał na rowerze z Bydgoszczy, bo chciał walczyć o Polskę. Zostawmy temat, bo oboje wiemy kto i za co go tam wysłał.
  • Odpowiedz
@mecenassrenas Tak, tak. Na zapleczu frontu Niemcy w planach mieli całą Warszawę wywieźć do obozów.
To jest karkołomna teza.
Nawet po przegranym powstaniu nie wywozili, więc nie wiem na jakiej podstawie takie wnioski wysuwasz
  • Odpowiedz