Wpis z mikrobloga

Jak rozliczać w przyszłym roku PIT od dywidend zagranicznych? Aktualnie nic nie spekuluję, wszystko co kupuję już tak sobie leży na koncie i w tym roku wpadło mi kilka dywidend ze spółek z USA, gdzie został od tego pobrany zryczałtowany 30% podatek u źródła, tj.w USA. Jak to rozliczyć jeśli w Polsce jest 19%? US zwróci mi 11%? XD Część oszczędności wrzucam też w IKZE i chcę na ten rok wypełnić limit jeśli ma to znaczenie.
#gielda #kalkulatorgieldowy
  • 7
Jak rozliczać w przyszłym roku PIT od dywidend zagranicznych? Aktualnie nic nie spekuluję, wszystko co kupuję już tak sobie leży na koncie i w tym roku wpadło mi kilka dywidend ze spółek z USA, gdzie został od tego pobrany zryczałtowany 30% podatek u źródła, tj.w USA. Jak to rozliczyć jeśli w Polsce jest 19%? US zwróci mi 11%? XD Część oszczędności wrzucam też w IKZE i chcę na ten rok wypełnić limit
@1masa no to byś się zdziwił, bo zwykle zapłacisz podwójny podatek w zależności od UPO z danym krajem (a jest to zdaje się maksymalnie 15%, wiec resztę do podatku belki 19% musisz dopłacić), ja za duńskie dywidendy dopłacałem jeszcze mimo ze mi bodajże 27% zabierali przy wypłacie (duński podatek). Taki mamy #!$%@? system podatkowy w Polsce :)
  • 0
@1masa @offroadd @jasieczek znalazłem informację o formularzu W-8 BEN, który się składa w USA, przez co niby nie pobiera wtedy podatku u źródła. Konto mam w revolucie i natrafiłem na ślady, że można to u nich złożyć, ale przy próbie wejścia na stronę wywala mi błąd, to samo jak próbuję skontaktować się z czatem( ͡° ʖ̯ ͡°)

https://help.revolut.com/pl-PL/help/wealth/stocks/licences-regulations/tax-information-for-stocks/what-is-a-w8-ben-form/
  • 1
@Wookie2020 dobra, przeczytałem, że ten formularz jest składany od razu przy rejestracji w Revolut i faktycznie, ze spółki w USA pobrało mi 15% dywidendy, a z innej 20%, bo jest z innego kraju, nie liczyłem tego wcześniej tylko przeczytałem info, że jest pobierane 30%, stąd to zamieszanie. Będę miał niezłą zabawę w przyszłym roku w rozliczeniu tego, dobrze, że nie mam dużo tych spółek, a i kwoty nie są jakieś wygórowane