Wpis z mikrobloga

Może mnie ktoś oświecić dlaczego jednym z najbardziej obleganych kierunków na studia całej Polsce jest psychologia?

https://www.bryk.pl/artykul/maturzysci-juz-wiedza-na-jakie-studia-sie-dostali-najpopularniejsze-i-najbardziej-oblegane-kierunki-w-rekrutacji-2023-2024

Przecież pieniędzy z tego nie ma, zawód nie jest prestiżowy, #!$%@? nie widzę żadnych plusów. Domyślam się że to większości kobiety. Ale planując przyszłość wolałbym zostać księgową albo doradcą podatkowym bo w tym jak się jest dobrym to każda firma weźmie z otwartymie rękoma i można kasę trzepać.

A tu psychologia. Dziesiątki tysięcy kobiet psychologów kończą studia.
I co one potem robią?
Zasilają kadry w MC Donald lub innych firmach z szybkim korytem?

#kiciochpyta #ciekawostki #polska #psychologia
  • 6
  • Odpowiedz
@ery78 im się wydaje, że na psychologii rozwiążą swoje własne problemy. No to się juleczki zdziwią. Dodam, że część z nich to też zodiakary, które do nauki próbują przemycać ezoterykę jako coś legitnego xD

Szkoda tylko, że potem taka pani psycholog będzie obsługiwać innych ludzi z zaburzeniami i problemami. Na szczęście większość z nich w najlepszym wypadku skończy w jakichś HRach.
  • Odpowiedz
@ery78 pieniadze z tego jak najbardziej sa tylko trzeba w to sporo najpierw zainwestowac. Jak wiekszosc innycj kierunkow, skonczy sporo osob a faktycznie korzysci ogarnie jakis tam procent. Nie wiem nad czym tu debatowac. I wbrew pozorom psychologia to nie jest tylko fabryka farbowanych zlewicowanych julek ;)
  • Odpowiedz
@Miszcz_Joda spokojnie, u pań psycholog i terapeutek byłem kilka razy i jedyne co zyskałem to przestrzeń w portfelu i niesmak. To nie są wysrywy z dupy, tylko doświadczenia życiowe.

Na szczęście pomógł mi wykształcony gość, który na psychologii zjadł zęby i dodatkowo jest doktorem nauk medycznych.
  • Odpowiedz