Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli chodzi ci o areometr to dobrze ze spadł, oznacza to ze odfermentowało. Możesz podać odczyt. A czy nie jest zgniłe to wstępnie można to sprawdzić na pomocą zmysłów chłopskich.
  • Odpowiedz
@The_Don: 10? To pewnie wyskalowane w gramach, a nie balingach.
Mocne odfermentowanie, ale w tych gotowych zestawach tak bywa.
Zwłaszcza jeśli użyłeś cukru zamiast ekstraktu słodowego.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lunga z drugiej strony jest inna skala (0-35 na całej długości przyrządu) i tam jest "5" na zielonej części wg. tej skali zatrzymało sie na 3,5.
  • Odpowiedz
@The_Don to teraz zgodnie ze sztuką- jak dziś zrobiłeś pomiar to zapisz go i po 2-3 dniach powtórz. Jak wynik będzie taki sam, to fermentacja już się zakończyła i możesz butelkować. Jak będą się różnić, to znowu czekasz 2-3 dni, bo fermentacja jeszcze trwa. I tak do momentu dwóch takich samych wyników.
  • Odpowiedz