Hej wam #piwowarstwo Dostałem set do zrobienia piwa w domu. Zagotowałem wszystko wg dostarczonego przepisu, odlałem do wiaderka fermentacyjnego i zostawiłem na dwa tygodnie. Dzisiaj odlałem próbkę (100ml) i włożyłem hydrometr a on padł na dno jak kamień - to chyba niedoborze?
Jeśli chodzi ci o areometr to dobrze ze spadł, oznacza to ze odfermentowało. Możesz podać odczyt. A czy nie jest zgniłe to wstępnie można to sprawdzić na pomocą zmysłów chłopskich.
@The_Don spróbować jak smakuje jak piwo to butelkować, jak kwaśne wylać do kibla i nie wiem co używasz do pomiaru blg ale raczej nie hydrometr ( ͡º͜ʖ͡º)
@The_Don: 10? To pewnie wyskalowane w gramach, a nie balingach. Mocne odfermentowanie, ale w tych gotowych zestawach tak bywa. Zwłaszcza jeśli użyłeś cukru zamiast ekstraktu słodowego.
@The_Don to teraz zgodnie ze sztuką- jak dziś zrobiłeś pomiar to zapisz go i po 2-3 dniach powtórz. Jak wynik będzie taki sam, to fermentacja już się zakończyła i możesz butelkować. Jak będą się różnić, to znowu czekasz 2-3 dni, bo fermentacja jeszcze trwa. I tak do momentu dwóch takich samych wyników.
Przypominam, że Iran to ruskie pachołki. Izrael jest jaki jest, ale jest naszym sojusznikiem i sojusznikiem USA. Kibicowanie w tym sporze Iranowi jest zdradą stanu i byciem pożytecznym idiotą xDDDD
Dostałem set do zrobienia piwa w domu. Zagotowałem wszystko wg dostarczonego przepisu, odlałem do wiaderka fermentacyjnego i zostawiłem na dwa tygodnie. Dzisiaj odlałem próbkę (100ml) i włożyłem hydrometr a on padł na dno jak kamień - to chyba niedoborze?
Pytam, bo nie wiem czy to wylać czy butelkować?
Jeśli jest ok to czysty do wiadra fermentacyjnego.
@Bogdan23 @lunga
pachnie ładnie - jak piwko ( ͡º ͜ʖ͡º)
próbka 100ml
Wydawało mi się że, to hydrometr - to moje pierwsze podejście.
Tak czy siak ten przyrząd powinien się chyba unieść.
wziąłem większą próbkę - zatrzymał się na:
Mocne odfermentowanie, ale w tych gotowych zestawach tak bywa.
Zwłaszcza jeśli użyłeś cukru zamiast ekstraktu słodowego.
@kma1987 tak zrobię.
dziękuję za pomoc i info!