Wpis z mikrobloga

Po której stronie drogi biegacie jeżeli jest to ścieżka pieszo-rowerowa? Ja zawsze wybieram lewą stronę tak żeby widzieć rowerzystów nadjeżdżających z naprzeciwka, ale zauważyłem że dużo ludzi biegnie po prawej stronie przez co muszę zbiegać na środek żeby ich wyminąć.

#bieganie

Po której stronie biegasz na ścieżce pieszo-rowerowej?

• Po prawej 61.3% (19)
  • Po lewej 22.6% (7)
  • Nie zastanawiam się nad tym 16.1% (5)

Oddanych głosów: 31

• 5
  • Odpowiedz
@Mpocztowski tylko po lewej, nie zlicze ile razy prawie doszlo do potrącenia bo rowerzysta gapił się w telefon, albo patrzał ile watów wykręca xD wolę widzieć jak ktoś mnie nie nie widzi
  • Odpowiedz
@Mpocztowski: przy ścieżce pieszo-rowerowej teoretycznie można dowolną stroną, jednak lepiej lewą.

Natomiast na drogach zwykłych oraz drogach rowerowych (można pieszo jak nie ma chodnika) trzeba ustąpić pierwszeństwa pojazdom, więc jedyną opcją jest lewa strona, niestety nawet tam za wielu porusza się nieprzepisowo i nielogicznie po prawej.
  • Odpowiedz
@Soothsayer: dokładnie, inaczej jest niebezpiecznie, rączką od roweru dostałem w łokieć nawet na zwykłym chodniku (bez dopuszczenia).

Choć gorzej na zwykłych drogach, raz się trafił nieprzepisowy po prawej i ani myślał zejść, była to droga jednokierunkowa, więc wąska. Leciał szeroko, chyba celowo chcąc mnie zepchnąć pod nadjeżdżającą, od mojego tyłu, ciężarówkę, którą on doskonale widział. Bezpieczniej omijać takich po lewej, niestety wtedy trzeba po trawie.
  • Odpowiedz