Wpis z mikrobloga

via Android
  • 2
@xyz_xyz Dzięki!
samemu możesz zacząć zakwas. W skrócie dajesz do słoika mąkę żytnia razową I wodę. Codziennie dodajesz wody i mąki.
jest dużo poradników w Internecie. :)

Gliniany garnek, żeliwny garnek albo foremki metalowe wystarczą.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@xyz_xyz Dasz radę!
Generalnie robienie chleba na zakwasie zajmuje trochę czasu.
Zacząłem wczoraj o 23:00 a przed chwilą wyjąłem z piekarnika.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: Najpierw zakwas musi wyrosnąć z mąką jako zaczyn. To zazwyczaj zajmuje około dwanaście godzin. Potem z zaczynu i mąki z wodą i solą (plus ewentualne dodatki) wyrabiamy ciasto. To też musi wyrosnąć, od godziny do sześciu. Teraz ciasto podzielone na kęsy ląduje w foremkach/garnku i też powinno rosnąć - około godziny. I bach do pieca na godzinę.
  • Odpowiedz