Wpis z mikrobloga

#swiatlowody #swiatlowod #sidusis
Jestem zielona w te sprawy proszę o wytłumaczenie ()
1. Zgłosiłam swój adres na stronie sidusis, żeby mieć światłowód na swojej ulicy i teraz pytanie, co dalej? Ktoś się do mnie odezwie w tej sprawie w ciągu kilku dni?
2. Przy kilku adresach zauważyłam takie coś (fotka, są nawet większe kwoty).
Czy to oznacza, że mieszkańcy wykładają prywatny hajs za instalacje światłowodu, a reszta jest dofinansowywana przez te organizacje (?) czy jak to działa? XD Wiem tylko tyle od strony gminy, że dogadali się w sprawie inwestycji przez „Światłowód Inwestycje” i głównym wykonawcą będzie firma Fiber Expert ze światłowodem z Orange.
t.....s - #swiatlowody #swiatlowod #sidusis
Jestem zielona w te sprawy proszę o wytłu...

źródło: A70077BD-6A93-4516-B463-46FFE4365444

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@tommygenesis: 1: nikt raczej nie zadzwoni, to tylko zgłoszenie zapotrzebowania na usługi pod danym adresem
2: ta kwota to potencjalne dofinansowanie na dany adres, resztę wykłada operator który kładzie kable, czasami gmina też się dokłada ale najczęściej w stylu tańszej dzierżawy kanalizacji i gruntów pod kable
  • Odpowiedz
@tommygenesis: 1. zależnie od operatora, większość ma to w poważaniu, my jako lokals z każdym zapotrzebowaniem się kontaktujemy i jeżeli jest opcja to staramy się podłączyć, nawet dobudowując sieć
2. ostatnio ogłosili, bardzo uproszczając, kolejnego popca - tj. najwięksi gracze budują z naszych pieniędzy swoją sieć za pokazane pieniądze, także z dużą dozą prawodpodobieństwa w najblizszych latach będziesz mieć światło pod nosem
  • Odpowiedz
@tommygenesis: nie licz na nic konkretnego, w ostatnich dotacjach unijnych cale gminy i powiaty, nawet wojewodztwa nie mialy wylonionej ZADNEJ OFERTY ktora zwyciezyla przetarg na dany obszar. po prostu do niektorych miejscowosci czy adresow nigdy nie dojdzie szybkie lacze, tak samo jak nie wszedzie jest woda, gaz, kanaliza czy prad tylko z internetem jest problem na wieksza skale bo kazdy mysli, ze a neostrada jest wszedzie (tez nie bo kilka
  • Odpowiedz