Wpis z mikrobloga

Czy boiskowi arbitrowie to są jakieś gwiazdy w piłce nożnej, na które mocno zwraca się uwagę i są "ogromnymi autorytetami o bardzo znaczącej pozycji"? Nie interesuję się piłką nożną, więc nie wiem jak to jest, ale zaciekawiło mnie to. Bo zawsze myślałem, że to tylko jacyś kolesie co biegają w tle i od czasu do czasu zagwiżdżą w gwizdek by wystawić żółtą kartkę i do których kibice mają pretensje i wołają "sędzia kalosz".
@Watchdog_Polska: napisał tak: "Nigdy Więcej apelowało do sędziego, żeby odciął się od skrajniej prawicy, ponieważ jest to człowiek z ogromnym autorytetem, o bardzo znaczącej pozycji."
Dlatego zdziwiłem się jak to jest z tym autorytetem i znaczącą pozycją, bo jedynego sędziego jakiego kojarzę to Howard Webb, na którego kiedyś ludzie denerwowali się za podyktowanie karnego polskiego reprezentacji kiedyś na Euro. O innych nigdy nie słyszałem i nigdy nie spotkałem się by boiskowy sędzia był uznawany za pozytywny autorytet, a nie za obiekt pretensji. Może ktoś kto zna się na piłce nożnej mógłby wyjaśnić coś więcej na ten temat?

#pilkanozna #mecz #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
@Bananek2: zwykle nie są autorytetami, jest skończona liczba sędziów, których kojarzy nie tylko każdy kibic piłki, ale przeciętny człowiek na ulicy.
W Polsce to praktycznie tylko Marciniak.
  • Odpowiedz
@Bananek2: w wiekszosci tak, ale byl np. taki Pierluigi Collina - absolutny kozak i szef, poza tym wyroznial sie wygladem (lysy jak kolano, wylupiaste oczy, chudy, wysoki). Marciniakiem sie jaramy, bo przede wszystkim jest Polakiem. Sedzia oczywiscie tez jest bardzo dobrym (finaly MS i CL), ale nie mam pojecia, jaki jest jego odbior poza Polska.
  • Odpowiedz
@Bananek2:

Czy boiskowi arbitrowie to są jakieś gwiazdy w piłce nożnej, na które mocno zwraca się uwagę i są "ogromnymi autorytetami o bardzo znaczącej pozycji"?

Na pewno można tak powiedzieć o Pierluigim Collinie. Był bardzo charakterystyczny ze względu na wygląd, ale też nie dawał piłkarzom wejść na głowę. No i teraz jest szefem sędziów w FIFIE.
A odnośnie Marciniaka - Szymon już mógłby spokojnie pójść na emeryturę, bo ma w CV
  • Odpowiedz