Ej @scala_dev to ja spędzam 15 minut na merytorycznym tłumaczeniu dlaczego zostałeś zmanipulowany przez prawicowe media, a ty usuwasz swój wpis?
Więc, aby się nie zmarnowało to wszystkie twoje argumenty zapunktowałem tak:
biały hetero mężczyzna to wróg (w USA...
@scala_dev: typowo, zauważyłeś, że prawicowe media (zarówno gazety, tv, jak i media społecznościowe) wyciągają jakieś skrajne przypadki zza granicy (najczęściej USA) i na siłę chcą to przełożyć na sytuację w Polsce? A to w ogóle ma się nijak do Polskiej rzeczywistości. Ani nie byliśmy krajem kolonialnym, ani nie sprowadzaliśmy tu czarnych niewolników.
powolne wychodzenie z gotówki
@scala_dev: to jest temat sztucznie pompowany przez prawicową propagandę. Trzymasz swoje oszczędności w gotówce? Co by zmieniło w twoim życiu jakby nagle gotówki nie było? W moim nic, bo jej praktycznie nie używam. I generalnie gotówka to narzędzie państwa: jak uzna, że delegalizuje jakieś banknoty to i tak z tym nic nie zrobisz. Jak państwo zechce zrobić tak, że te papierki będą nic nie warte to zrobi to - czytaj hiperinflacja.
ograniczenie produkcji aut do 2050
@scala_dev: odchodząc od klimatu i spraw zdrowotnych. Zasoby ropy się kurczą, ropę spalamy do celów energetycznych i na potrzeby transportu, a jest ona niezbędną do produkcji wielu innych rzeczy chociażby plastiku. Zobacz na przykładzie gazu i produkcji nawozów, jak brak gazu i jego wysoka cena stworzyło problem z rolnictwem i żywnością. Albo podejmujemy już transformację energetyczną, która i tak jest niezbędną, albo czeka nas kryzys i to jeszcze za twojego życia. Ropy wystarczy na 50 lat.
@scala_dev: to już tyle razy dementowali tę bzdurę, że aż ręce opadają...
postępujące zidiocenie populacji
@scala_dev: fakt, to dotyczy skrajnej lewicy, skrajnej prawicy, młodych i starszych. Podważanie dowodów naukowych, teorie spiskowe, słuchanie autorytetów kościelnych czy też internetowych influencerów - np. bawi mnie, że dla wielu młodych autorytetem w świecie polityki jest jakiś trener z siłowni...
wpierdzielania dosłownie wszędzie wątków lgbt
@scala_dev: nie zauważyłem, ale nie mam netfliksa.
o kolejny "przykład" z zagranicy, typowe ( ͡°͜ʖ͡°)
@Jarusek: a liczysz na przykład Polskie gdzie jeszcze można używać gotówki? XD
Tutaj nie chodzi o to, czy jej używasz czy nie, ja chcę jak w Szwajcarii mieć zagwarantowaną możliwość płatności gotówką. To jest szeroko rozumiana wolność ale jeśli jesteś z lewicy albo od Hołowni to dla Cb to nic pewnie nie znaczy i masz mnie za
@93michu93: ja tu opisuję jak działa manipulacja prawicowych mediów. Przytaczam w pierwszym punkcie, że typową taktyką stosowaną przez prawicową propagandę jest branie przykładów z zagranicy i na siłę próba przełożenia tego na polskie podwórko. Po czym ty odpowiadasz na drugi punkt (o gotówce) metodą manipulacji opisywaną przeze mnie w pierwszym punkcie, czyli wyciągasz przykłady z zagranicy. Zobacz jak bardzo zmanipulowali cię, że aż powielasz ich metody. Wiem, że zrobiłeś to nieświadomie,
@Jarusek: a tobie chyba wpajali, że tylko ty myślisz samodzielnie, a inni są zmanipulowani. Podpowiem ci, że człowiek jest istotą myśląca i istnieje taka nauka jak historia. Z owej historii wiemy jakie mogą być konsekwencje jakiś czynów bez sprawdzania tego na własnej skórze więc odpowiadam - jeżeli stracimy możliwość obrotu gotówka to będziesz mógł być w sekundę odcięty od hajsu. Jeden klik i żebrzesz po rodzinie i znajomych o chleb.
@93michu93: a jak sądzę powinieneś trzymać wszystkie w gotówce, nie wiem dlaczego tego nie robisz, przecież możesz "być w sekundę odcięty" od 85% swoich oszczędności.
jeżeli stracimy możliwość obrotu gotówka to będziesz mógł być w sekundę odcięty od hajsu.
@93michu93: już na to odpowiedziałem, gotówka jest narzędziem państwa i państwo może ją tak samo zdelegalizować w sekundę, albo sprawić, że będzie niewiele znaczącym świstkiem papieru
@Jarusek: ciężko mi tobie odpisać bo robisz kogel kogel, rzucasz przykłady, które mimo, że prawdziwe niewiele wnoszą do tematu, a dodatkowo używasz stylu człowieka starającego się mądrze wypaść. Zwij mnie szurem, czy jak tam chcesz, ja chcę mieć możliwość płatności gotówką, ty sobie płać kartą. Mogę?
@Jarusek: ale argumentów na co? XD Ziomek, musisz pisać z sensem, a nie wylewać do internetu całą swoją wiedzę xD Tak, w Niemczech używa się dużo więcej gotówki, tak, w Wenezueli mają inflację. No i co? XD
Napisałem ci, że ja chcę mieć możliwość płatności gotówką z wielu powodów. Naprawdę, strasznie irytująca jest twoja maniera oświeconego człowieka. Możesz założyć, że nasza wiedza jest podobna, moja
@93michu93: ja już olałem temat, a ty po 6 godzinach wróciłeś do tematu, ale ci to nie daje życia. Bardzo dobrze, myśl nad tym, za kilka lat dojdziesz do tego o co chodzi.
@Jarusek: otwarlem wykop, przeczytałem jeszcze raz i nie moglem uwierzyć jakim jesteś bufonem, jeśli pomyślałeś, że na podstawie twojej wypowiedzi ktoś mógł zmienić zdanie xD
Jesteś strasznie irytującym rozmówca, wręcz narcyzem - nie odpowiadając na mój post, nie podając argumentów (oprócz dwóch faktów niezbyt związanych z tematem) pomyślałeś, że mogłem zmienić swoje myślenie. Co ciekawe od kiedy pamiętam mam liberalne poglądy i cenie wolność ponad bezpieczeństwo. Raczej moje poglądy są dobrze
@93michu93: ale te osobiste nic niewnoszące inwektywy to sobie zachowaj, wyrośniesz z nich wtedy, kiedy uświadomisz sobie o czym pisałem. Parę lat ci zejdzie. Ja już dawno skończyłem dyskusję, ale myśl, myśl.
@Jarusek: dobra, ja też już kończę bo nie ma sensu. Żadnej odpowiedzi na mój merytoryczny post z góry oprócz jakiejś naiwnego poczucia, że zmieniłeś kogoś sposób myślenia. Ale podtrzymuje - masz strasznie irytująca manierę pisania. Pozdrawiam!
Więc, aby się nie zmarnowało to wszystkie twoje argumenty zapunktowałem tak:
@scala_dev: typowo, zauważyłeś, że prawicowe media (zarówno gazety, tv, jak i media społecznościowe) wyciągają jakieś skrajne przypadki zza granicy (najczęściej USA) i na siłę chcą to przełożyć na sytuację w Polsce? A to w ogóle ma się nijak do Polskiej rzeczywistości. Ani nie byliśmy krajem kolonialnym, ani nie sprowadzaliśmy tu czarnych niewolników.
@scala_dev: to jest temat sztucznie pompowany przez prawicową propagandę. Trzymasz swoje oszczędności w gotówce? Co by zmieniło w twoim życiu jakby nagle gotówki nie było? W moim nic, bo jej praktycznie nie używam. I generalnie gotówka to narzędzie państwa: jak uzna, że delegalizuje jakieś banknoty to i tak z tym nic nie zrobisz. Jak państwo zechce zrobić tak, że te papierki będą nic nie warte to zrobi to - czytaj hiperinflacja.
@scala_dev: odchodząc od klimatu i spraw zdrowotnych. Zasoby ropy się kurczą, ropę spalamy do celów energetycznych i na potrzeby transportu, a jest ona niezbędną do produkcji wielu innych rzeczy chociażby plastiku. Zobacz na przykładzie gazu i produkcji nawozów, jak brak gazu i jego wysoka cena stworzyło problem z rolnictwem i żywnością. Albo podejmujemy już transformację energetyczną, która i tak jest niezbędną, albo czeka nas kryzys i to jeszcze za twojego życia. Ropy wystarczy na 50 lat.
@scala_dev: a np. taki Bosak chce wprowadzić jeszcze większą inwigilację, tylko się tym zbytnio nie chwali -> https://wykop.pl/wpis/71260375/jak-bosak-chce-uderzyc-w-prywatnosc-i-cenzurowac-i
Generalnie jakby ktoś ci przerysował auto na parkingu to chciałbyś, aby na jakimś budynku była kamera. Tak wygląda krzyczenie na inwigilację...
@scala_dev: to już tyle razy dementowali tę bzdurę, że aż ręce opadają...
@scala_dev: fakt, to dotyczy skrajnej lewicy, skrajnej prawicy, młodych i starszych. Podważanie dowodów naukowych, teorie spiskowe, słuchanie autorytetów kościelnych czy też internetowych influencerów - np. bawi mnie, że dla wielu młodych autorytetem w świecie polityki jest jakiś trener z siłowni...
@scala_dev: nie zauważyłem, ale nie mam netfliksa.
#bekazprawakow #bekazkonfederacji #bekazlewactwa #polityka
@Jarusek: no, no, zakaz gotówki to mało ważny temat. Widzieliśmy w Kanadzie przy protestach.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@93michu93: o kolejny "przykład" z zagranicy, typowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jarusek: a liczysz na przykład Polskie gdzie jeszcze można używać gotówki? XD
Tutaj nie chodzi o to, czy jej używasz czy nie, ja chcę jak w Szwajcarii mieć zagwarantowaną możliwość płatności gotówką. To jest szeroko rozumiana wolność ale jeśli jesteś z lewicy albo od Hołowni to dla Cb to nic pewnie nie znaczy i masz mnie za
A
@93michu93: a jak sądzę powinieneś trzymać wszystkie w gotówce, nie wiem dlaczego tego nie robisz, przecież możesz "być w sekundę odcięty" od 85% swoich oszczędności.
@93michu93: już na to odpowiedziałem, gotówka jest narzędziem państwa i państwo może ją tak samo zdelegalizować w sekundę, albo sprawić, że będzie niewiele znaczącym świstkiem papieru
@93michu93: bo brakło argumentów, absolutnie to rozumiem. Zaczęło ci już chyba świtać co i jak z tą propagandą Konfederacji, to jeszcze sobie zobacz jak Konfederacja łowi swoich wyborców:
https://wykop.pl/wpis/71567701/wszyscy-ogladamy-ogloszenie-piatki-konfederacji-25
@Jarusek: ale argumentów na co? XD
Ziomek, musisz pisać z sensem, a nie wylewać do internetu całą swoją wiedzę xD
Tak, w Niemczech używa się dużo więcej gotówki, tak, w Wenezueli mają inflację. No i co? XD
Napisałem ci, że ja chcę mieć możliwość płatności gotówką z wielu powodów. Naprawdę, strasznie irytująca jest twoja maniera oświeconego człowieka. Możesz założyć, że nasza wiedza jest podobna, moja
@Jarusek: ale ty musisz niezle rozdmuchane ego pisząc takie brednie xD
Jesteś strasznie irytującym rozmówca, wręcz narcyzem - nie odpowiadając na mój post, nie podając argumentów (oprócz dwóch faktów niezbyt związanych z tematem) pomyślałeś, że mogłem zmienić swoje myślenie. Co ciekawe od kiedy pamiętam mam liberalne poglądy i cenie wolność ponad bezpieczeństwo. Raczej moje poglądy są dobrze
https://wykop.pl/wpis/71567701/wszyscy-ogladamy-ogloszenie-piatki-konfederacji-25