Wpis z mikrobloga

Dwa miesiące temu dostałem bana na dwa tygodnie i martwiłem się że Ukraina rozpocznie ofensywę a ja nie będę mógł komentować ukraińskich sukcesów. Dwa miesiące później Ukraina nadal zapowiada ofensywe mimo że pogoda już od jakiegoś czasu jest odpowiednia. Niefajne zachowanie ze strony Ukrainy.
#ukraina
  • 11
@starterX8: wisi mi i powiewa zachodni podatnik. Martwię się zagrożonym istnieniem państwa ukraińskiego. Brak ofensywy = brak widocznych efektów = zmniejszone (a w przyszłości - zaprzestane) finansowanie... A to oznacza brutalną śmierć Ukrainy
@starterX8: akurat stany byłyby ostatnim sojusznikiem, który wycofałby finansowanie. Ale powiem tak: bardzo nie chcemy, żeby to USA było wyłącznym finansującym UA w tej wojnie. Uwierz.
@marokoko spokojnie zielonko, USA jest fundamentem i filarem pomocy Ukrainie i to głównie dzięki ich dyplomatycznemu soft power wywieranemu na swoich sojuszników Ukraina otrzymuje pomoc w takim zakresie. Nawet jeśli hipotetycznie mieliby sami ich wspierać to Ukraina i tak nie upadnie bo w końcu mówimy tu o kraju który przez 20 lat przepalał rocznie setki miliardów na w sumie bezsensowną wojnę w Afganistanie więc możliwości mają ogromne.