Wpis z mikrobloga

Na moje powinno być 3604, dlatego też od tej liczby odejmuję.

3604-1=3603

red. Mariusz Szczygieł

20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła

reportaż

Książka jest lewacka i oparta na reportażach autorów związanych z "Gazetą Wyborczą", jednak nie miało to dla mnie większego znaczenia. Zostałam naprawdę oczarowana tym zbiorem, pełnym tekstów najwyższych lotów. Urodzona na początku lat 90. nie kojarzyłam denominacji, albo większości prób rozliczeń z poprzednim ustrojem. Ta książka ciekawie naszkicowała mi wszystkie te historie, a jednocześnie wkroczyła w wiek XXI: był reportaż o działalności Rydzyka, przemycie kokainy, a nawet barwny tekst o architektonicznym rozkwicie polskiej wsi, czyli budowaniu domów-gargamelów, a krasnalach ogrodowych, itp. (chyba każdy z nas to kiedyś widział! ; )). Najbardziej poruszył mniie tekst Hugo-Badera o plutonie ZOMO, który strzelał w kopalni "Wujek". Hugo-Bader, opisując historię jednego z ZOMO-wców, bardzo zgrabnie sięgnął do pojęcia śląskości, co rodowitej Ślązaczce niemalże wycisnęło łzy z oczu : )

Poza tym wydanie jest piękne: książka została okraszona ilustracjami rygorystycznie ustrzymanymi w klimacie i nie została wydrukowana na srajtaśmie, dlatego jest warta swojej ceny (a nie np. "Sezon Burz", #!$%@? wydanie na papierze toaletowym za 40zł). Jak dla mnie #django/django

#bookmeter
  • 6
@Clermont: Niestety, trzeba będzie. Zdaje się, że to nie jest ten rodzaj książki, który wypożyczasz z biblioteki. Jak dla mnie to coś, co trzeba mieć : >

@UczulonaNaAbsurd: Grubość w tym przypadku nie stanowi problemu. Książka jest zbiorem reportaży związanych ze sobą tematycznie i dopełniających się jako antologia, ale niekoniecznie musisz czytać je wszystkie na raz. W każdej chwili możesz odłożyć książkę i na chwilę o niej zapomnieć : )
@szyszyszynka: Szczygieł zawsze w moim sercu, dla mnie mógłby nawet instrukcje obsługi wiertarki pisać, a i tak bym to czytała. Jego wyborom reportażowym też w ciemno ufam.

Czekam na "Antologię...", a "20 lat nowej Polski" może w końcu kupię ;)