Dzień wczorajszy był pierwszym dniem w tym roku gdy pompa ciepła była wyłączona. Dzisiaj jest dzień drugi i moje urodziny przy okazji. Gorącą wodę zapewniają mi te oto śmiesznie wyglądające rurki pod szybą (grzeją lepiej niż pompa ciepła a nie zużywają w ogóle energii). Na dalszym planie widać moją elektrownię słoneczną. Ciepłą wodę za darmo będę miał prawdopodobnie do października.
Drugie zdjęcie przedstawia skomplikowany system dwóch zbiorników na ciepłą wodę użytkową. To do nich doprowadzana jest woda z nagrzewnicy solarnej lub z pompy ciepła. Wymiana ciepła zachodzi dzięki wbudowanym w zbiorniki wężownicom.
sto lat (albo i więcej jeżeli chcesz) i nie zapomnij o
@patrolez: raczej trzeba mieć brudną wodę żeby ta bakteria zaczęła się namnażać. Ja rozumiem sytuacje w której ciepła woda jest nieużywana a do tego jest zanieczyszczona na tyle, że bakterie mają co jeść i wtedy może ich się namnożyć naprawdę dużo. W sytuacji takiej jak u mnie gdzie ciepła woda jest tak intensywnie używana, że zawartość zbiorników wymienia się średnio
@FejsFak kiedyś widziałem na ścianie chłop miał takie czarne szklane dosyć grube rurki to praktycznie przez cały rok działa, a przy słońcu to i zagotować potrafi
#stepujacybudowlaniec
@WschodZachodPolnocPoludnie: dziękuję
@Anhed: na 50 urodziny planuję mieć już stan surowy zamknięty
@patrolez: raczej trzeba mieć brudną wodę żeby ta bakteria zaczęła się namnażać. Ja rozumiem sytuacje w której ciepła woda jest nieużywana a do tego jest zanieczyszczona na tyle, że bakterie mają co jeść i wtedy może ich się namnożyć naprawdę dużo. W sytuacji takiej jak u mnie gdzie ciepła woda jest tak intensywnie używana, że zawartość zbiorników wymienia się średnio
@kawior2007: w sensie co bo chyba zgubiłem wątek?
@shizofrenix: nie wiem gdzie ty tam widzisz napracowanko - ja bym powiedział, że bardziej kreatywność i pomysłowość. Dzięki za życzenia.
@FejsFak: rur wodnych od legionelli panu zycze