Może mi ktos mądrzejszy wytlumaczyc na jaką cholerę teraz to #kpo? Rozumiem, że podczas korony i lockdownow można było to jakoś uzasadnić, ale teraz? Inflacja szaleje, kpo to kolejna pusta kasa wpompowana do gospodarki. #inflacja #ekonomia
@niezdiagnozowany: narazie kasa jest rozdawana na konsumpcję a to krótkowzroczne działanie. Musimy ruszyć inwestycje. Słyszałem też, że rozdajemy już kasę z KPO na kredo wiedząc, że wreszcie nam kasę przesla i spłacimy te długi ale nie wiem czy to prawda
@maryjuszpitagoras: tylko jakie teraz inwestycje widzisz? Jedynymi inwestycjami, które są w Polsce to te, że przyjeżdża do nas zagraniczne korpo wykłada hajs i jest zwolnione z podatków. Reszta naszej gospodarki to czysta wewnętrzna konsumpcja.
@niezdiagnozowany: Drogi, Transport publiczny (Rumuni budują metro za pieniądze z KPO), inne inwestycje infrastrukturalne, szkoły, parki przemysłowe, budowa żłobków itp. To wszystko zwiększa PKB i atrakcyjność kraju dla inwestycji - czyli długoterminowo pozwala umocnić złotego i obniżyć inflacje
- energetykę
- służbę zdrowia
- infrastrukturę
I wiele innych?
Komentarz usunięty przez moderatora