Wpis z mikrobloga

O, jeszcze lepiej, za miesiąc apka bankowa też przestanie działać na moim telefonie, bo przestarzały android XD #!$%@?... Ale mnie wkurza takie wymuszanie zmiany sprzętu. W pełni sprawny telefon, któremu niczego nie brakuje, trzeba wymienić, bo przestarzały soft xD

Będzie trzeba zerknąć jak sprawa wygląda z ręcznym instalowaniem nowszych andków na starych telefonach... Obym tylko nie skaszanił nic.

Ale będzie #!$%@?... Z tymi wszystkimi 2FA i innym gównem... Reinstalowaniem apek... Jezu.
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

problem w tym, że ten nieprzestarzały soft nie jest wypuszczany na "przestarzałe", czyli czasem nawet 3-letnie telefony

@Niebadzsmokiem: Miej pretensje do producentów telefonów, którzy takie gówno wypuszczają. Jak wyżej było mówione - chcesz mieć długie wsparcie to kupujesz iPhone'a i nie ma problemu. W 2016 wyszedł iPhone 7, który stracił wsparcie aktualizacji systemu dopiero przy premierze obecnej wersji iOS, a aktualizacje bezpieczeństwa jeszcze będzie dostawał, więc jeszcze kilka lat spokojnie
  • Odpowiedz
@JC97: czyli jak chcę telefon, żeby móc dzwonić, wejść na internet, zrobić parę zdjęć i np używać aplikacji bankowej, to muszę i tak zapłacić gruby hajs za telefon z funkcjami, których nie potrzebuję, żeby nie stracić wsparcia za szybko (przy czym to że stary iphone jeszcze ma dostawać łatki wcale nie znaczy że nowy też będzie miał takie wsparcie, przecież nigdzie nie ma informacji, że gwarantują 10-letnie wsparcie). Great deal
  • Odpowiedz
czyli jak chcę telefon, żeby móc dzwonić, wejść na internet, zrobić parę zdjęć i np używać aplikacji bankowej, to muszę i tak zapłacić gruby hajs za telefon z funkcjami, których nie potrzebuję, żeby nie stracić wsparcia za szybko (przy czym to że stary iphone jeszcze ma dostawać łatki wcale nie znaczy że nowy też będzie miał takie wsparcie, przecież nigdzie nie ma informacji, że gwarantują 10-letnie wsparcie). Great deal normalnie.

@Niebadzsmokiem
  • Odpowiedz
No tak to mniej więcej wygląda i to nie tylko w telefonach. Jak chcesz mieć pralkę, która będzie działać lata, a nie rozleci się miesiąc po gwarancji to nie kupujesz gówna za 500zł.

@JC97: No patrz, a ja mam pralkę, która nie było droga (jak na pralkę) i ma już spokojnie 10 lat i wszystko w niej dobrze działa.
I to nie tylko w pralkach tak jest. Kilkanaście lat temu
  • Odpowiedz
Producencji lecą jawnie w uja, a Ty jeszcze ich bronisz, bo przecież tak to wygląda

@Niebadzsmokiem: No właśnie nikogo tu nie bronię. Wprost nazywam telefony bez długiego wsparcia gównem i polecam kupowanie takich, które to wsparcie mają. Ale tak samo jak ta Twoja Nokia, tak i gówniany chinol z 2016, który nigdy nie dostał aktualizacji będzie działał w takim sensie, że odpali się, zadzwonisz, napiszesz SMS. Jak chcesz korzystać z
  • Odpowiedz
@JC97: tylko problem w tym, że uciągnięcie najnowszych starwarsów nie jest w ogóle nikomu potrzebne. Jest to zwyczajna zachcianka, rozrywka. Natomiast konto bankowe jest w zasadzie must have w dzisiejszych czasach i jest cholernie uciążliwe nieposiadanie takowego. A aplikacja bankowa jest obecnie najprostszym i najbardziej przystępnym sposobem łączenia się z takim kontem i zarządzaniem nim. Możesz to zrobić przez infolinię, okienko w banku, czy z domu przez komputer, ale w
  • Odpowiedz
@Niebadzsmokiem: Ja bym akurat nie stawiał aplikacji mobilnej banku na równi z lodówką - przykład gry miał pokazać, że w gestii użytkownika jest posiadanie sprzętu, który taką aplikację obsłuży i nie ma tu jakiegoś wielkiego spisku, bo twórcy aplikacji banku nie pobierają prowizji ze sprzedaży nowych telefonów, jeśli aplikacja w nowej wersji wprowadza coś co korzysta z funkcji dostępnych tylko w nowszych wersji SDK to jakiś analityk do tego usiadł,
  • Odpowiedz
ale nie trzeba wymieniać całego komputera, żeby mieć lepszy system. A tu chodzi o to, że cały sprzęt jest do wymiany i wyrzucenia.

@IlawaNidzica: Jezeli twoj komputer nie obsluguje nowego systemu to jak to widzisz? Odpalisz W11 na komputerze ktory nie obsluguje TCP, ma 128mb ramu, 60gb dysk I athlona 2? No tak niezbyt. Tak samo jest z telefonami, na starym szrocie ktory nie da rady odpalic nowoczesnego systemu na
  • Odpowiedz
Android taki wspaniały xD Największa beka z samsungów gdzie placi się za flagowca tyle co za nowego iphona pro max a po 2 latach producent zapomina o aktualizacjach nie mówiąc o nowym androidzie xD Tymczasem 6-letni iphone x nadal dostaje aktualizacje od apple i jeszcze będzie dostawał chyba kolejny rok a apki bankowe i 2fa działają bez problemu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niech ktoś pokaże telefon z androidem,
  • Odpowiedz
Jezeli twoj komputer nie obsluguje nowego systemu to jak to widzisz?

@harrame: pewnie kiedyś w końcu też sprzęt nie nadąży za softem, okej, jasne. Po prostu mam takie doświadczenie, że mam komputer, który ma jakieś... 8 lat? I mam też telefon, który ma lat może z 6 i z telefonu już ciężko się korzysta od 2 lat, bo przestaje wspierać wiele apek, a na komputerze nie mam ŻADNEGO problemu z
  • Odpowiedz
@IlawaNidzica: No i ten cykl się wydłuża. Pierwsze iPhone'y miały tylko 4 lata wsparcia, teraz mają 7 lat. Telefony to nie jest aż tak dojrzała kategoria produktów. W 2016 to jeszcze były spore skoki wydajności rok do roku. A że gówno chińczyk dostaje na start system 2 wersje w tył i nigdy nie zobaczy aktualizacji to już inna sprawa - niech ludzie tego gówna nie kupują to nie będzie.
  • Odpowiedz
problemem jest to, że producenci wydają telefony, które w dniu premiery mają 1-2 wersje Androida do tylu od najnowszej.

@CyprianFonda: no nie do końca, ja kupiłem jakiś czas temu telefon za ok 1000-1400 zł. Aktualizacje systemu przez 2-3 lata, wsparcie łatkami bezpieczeństwa przez 5. Nie trzeba kupować konkretnie flagowca. Wystarczy, że po dwóch latach wymienię ten telefon na jego następcę.

----------------

Poza tym to trochę nie rozumiem czemu nie wymienić
  • Odpowiedz