Wpis z mikrobloga

#arduino

Mirki, czy jako kompletny laik jestem w stanie ogarnąć zabawę tym arduino lub jego klonami w jakimś rozsądnym czasie? Oczywiście nie chodzi mi tu o jakiś tydzień czy dwa, ale szukam jakiegoś ciekawego hobby i zastanawiam się czy dam rade z tym programowanie i podstawową elektroniką. Nie mam też jakiś poważnych projektów na myśli, może jakiś sterownik mierzący temp i wilgotność w terrarium, ale to raczej na późniejszym etapie zabawy. No i jeszcze jedno pytanie, jak to wygląda od strony złota?

edit: Wiem, że trochę mało konkretnie pytam, ale też za dużo wiedzy jak to wszystko działa nie posiadam :|
  • 12
  • Odpowiedz
@aluskonik: dasz radę bez problemu. samym starter kittem da się zrobić fajne rzeczy. a jak opanujesz do tego sterowanie urządzeniami na 12V, to zaczniesz coś modzić do kuchni albo auta z oświetleniem.
  • Odpowiedz
@aluskonik: spokojnie dasz radę, w sieci jest kupę materiałów własnie dla laików, zaczynasz od postych programów czyli mignia diodą a potem to poleci. Najgorsze co może Cię spotkać to brak weny. Książki są ale jest sporo materiałów w sieci - dla początkującego np majsterkowo.pl

Jeśli ogarniasz trochę angielski to arduino.cc jest wręcz kopalnią wiedzy i supportu ze świetną społecznością.

Jak chcesz zacząć to najlepiej kup jakiegoś starter kita z mnogością
  • Odpowiedz
@aluskonik: dasz radę. Książki zbędne, w internecie jest wiele dobrych materiałów. Na start jak wydasz z 150 zł to będziesz miał naprawdę fajny zestaw który wystarczy na dłużej. Mówię o takich gotowych kompletach typu arduino+płytki+diody+rezystory+wyświetlacz+jakieś czujniki itd. Poszukaj pod tagiem #arduino już kilka razy ludzie prosili o pomoc w wyborze zestawu na początek do zabawy.
  • Odpowiedz
@nawri: No jakoś szczególnie czas mnie nie goni tym bardziej, że teraz mam sesje. Arduino chciałem raczej potraktować jako hobby, ewentualnie wstęp do programowania jeśli w ogóle można tak założyć. Od zawsze chciałem iść w tą stronę, no ale los tak chciał i teraz uczę się o e.coli ;)
  • Odpowiedz
@aluskonik: "Oryginalne"* Arduino plus jakieś duperelki typu rezystory, diody, kabelki i płytka stykowa (akurat te dwa ostatnie baaardzo ułatwiają prototypowanie) to koszt od 100 do 150zł. Taniej można kupić jego klony. Z czym to się je dokładnie masz wyjaśnione tutaj. Potem dokupowanie rezystorów, diód, kondensatorów, tranzystorów czy innych dupereli to są dosłownie grosze.

Jeżeli w późniejszym czasie chciałbyś stworzyć jakiś działający projekt to polecam stworzyć PCB (wystarczy drukarka laserowa i
  • Odpowiedz
@aluskonik: Nie powinno. Jednak warto poczytać na temat danego klonu. Mogą się różnić np. piny.

Jakąś wiedzę na temat elektroniki powinieneś mieć chociażby dlatego, aby nie popalić diod lub samego procesora. Jeżeli preferujesz filmiki nad książki polecam kanał na YouTube ElektroPrzewodnik. Autor może mówi powoli i filmiki mogłyby trwać o połowę krócej, ale tłumaczy według mnie dobrze. Chociaż co do długości filmików może to po prostu moje wrażenie, bo filmiki
  • Odpowiedz
@wywu: Kanał całkiem spoko, ale autor faktycznie troszkę wolno gada. Myślę, że jakoś niebawem zaopatrzę się w jakąś wersje tego arduino bo coś po sesji trzeba będzie robić. Znalazłem sobie też projekt na późniejsze etapy zabawy z elektroniką, a mianowicie budowa wykrywacza metali. Jeśli wciągnie mnie to dostatecznie i pokonam mój słomiany zapał powinienem częściej pisać pod tym tagiem ;)
  • Odpowiedz