Wpis z mikrobloga

Jestem w trakcie zakładania filtrów narurowych, ale wyczytałem, że jeżeli w instalacji jest reduktor ciśnienia to ma być on założony za filtrami. U mnie nie ma takiej opcji, czyli najpierw reduktor później filtry. Czy reduktor w takim układzie może się uszkodzić? Drugie pytanie czy ciśnienie na reduktorze ustawia się gdy przepływa przez niego woda czy jak stoi w nim woda - bez przepływu? #hydraulika
  • 3
  • Odpowiedz
. Czy reduktor w takim układzie może się uszkodzić?

@Szym3kSzym3k: może, byś musiał założyć reduktor z filtrem siatkowym .

czy ciśnienie na reduktorze ustawia się gdy przepływa przez niego woda czy jak stoi w nim woda - bez przepływu?

@Szym3kSzym3k: z zasady reduktor powinien trzymać ciśnienie na wyjściu czy pobór jest czy nie ma. Niestety w miarę zapychania filtrów ciśnienie na kranach będzie spadać.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: reduktor już kilka lat pracuje bez filtrów więc pewnie jest trochę przypchany. Chodziło mi o sam fakt że jak założę za nim filtry które spowodują w sumie spadek przepływu i wzrost ciśnienia między tymi urządzeniami to czy nie uszkodzi to reduktora?

Co do drugiej odpowiedzi to chodziło mi o sam proces ustawiania ciśnienia - kiedy się to robi. Podczas przepływu wody czy gdy woda stoi?
  • Odpowiedz
więc pewnie jest trochę przypchany

@Szym3kSzym3k: raczej masz wodę bez grubszych zanieczyszczeń. Jak coś w reduktor wpadnie to przestanie trzymać ciśnienie, tylko puści tyle co jest na sieci.

Co do drugiej odpowiedzi to chodziło mi o sam proces ustawiania ciśnienia - kiedy się to robi. Podczas przepływu wody czy gdy woda stoi?

@Szym3kSzym3k: jak ustawisz przy płynącej wodzie, to w skrajnym przypadku może pluć mocniej przy odkręcaniu kranów.
  • Odpowiedz