My natomiast spojrzymy na jego wpisy. Wciskanie sfałszowanych "faktów" historycznych, bardzo ciekawe zwłaszcza że używa terminu małopolska wschodnia, której używała głównie historiografia sowiecka w stosunku do tamtego okresu. Oprócz tego mamy symetryzm i whatabouthism w stosunku do naszego sojusznika USA. Pamiętajcie nie ma dobra i zła, są tylko interesy!! Czemu latasz pomagać Ukrainie!? ( ͡°͜ʖ͡°) Wstawka o Syrii również genialna, kiedy się spojrzy na fakty za ponad 90% ofiar w cywilach odpowiada w Syrii rząd assada + rosja, która go wspiera. Very good 8/10
Wciskanie sfałszowanych "faktów" historycznych, bardzo ciekawe zwłaszcza że używa terminu małopolska wschodnia, której używała głównie historiografia sowiecka w stosunku do tamtego okresu.
@BayzedMan: Małopolska Wschodnia to akurat termin z II RP xD, używany w kontrze wobec austriackiej Galicji.
@Aleksander_II: Używana głównie przez rosjan i sowietów dzisiaj, wcześniej w 1800 - 1900 te tereny się tak nie nazywały, my to nazywamy po prostu galicja jeżeli odnosimy do tego konkretnego okresu. To taki mały szczegół. ( ͡°͜ʖ͡°)
Po 1918 w Polsce popularyzowano nazwę Małopolska Wschodnia na określenie Galicji Wschodniej, natomiast Ukraińcy posługiwali się terminem Ukraina Zachodnia.
Używana głównie przez rosjan i sowietów dzisiaj, wcześniej w 1800 - 1900 te tereny się tak nie nazywały, my to nazywamy po prostu galicja jeżeli odnosimy do tego konkretnego okresu.
To taki mały szczegół. ( ͡°͜ʖ͡°)
Dlatego jedna z gazet wydawanych w Kołomyi w 1937 roku
@RazumichinZiK: W ogóle Małopolska wschodnia to nie jest rosyjska nazwa, nawet w 1998 gdy tworzono nowe województwa to początkowo podkarpackie miało się nazywać wschodniomałopolskie. Tak jak piszesz określenie z dwudziestolecia międzywojennego.
@DrCieplak: @RazumichinZiK Ruskie łby, gdybyście się urodzili w Polsce i uczyli historii to byście wiedzieli, że te rejony nazywamy po prostu galicją XDD
Wkleiłem ci dwa dowody na to, że było to określenie popularyzowane przez Polaków, a ty dalej swoje.
Umiesz czytać?
@RazumichinZiK: @indiansupport Tak wiem i co z tego? Nie zmienia to faktu, że w szkołach uczy się o galicji a nie jakiejś magicznej małopolsce wschodniej xDD Wy tego
W szkołach nie uczy się o wielu rzeczach, i co z tego? Skoro określenie małopolska wschodnia jest błędne (co za głupki redagują encyklopedie PWN, pewnie też onuce), bo nie słyszałeś o tym w szkole, to znaczy że np. bitwa pod Diu nie miała miejsca, bo ci na historii nauczeciel o tym nie powiedział xD?
@indiansupport: Nie jest błędne, po prostu używa się go w okresie 2 RP, polski język trudna?
@indiansupport: Najwyraźniej tak, bo mówię o czasie teraźniejszym w którym ktoś pisze o tych terenach odnosząc się do okresu 2 rp. Ja od małego w UK siedzę, a znam lepiej polski niż ty. xDD
Tutaj pacjent @AustralianV8
@JPRW ładnie go wyjaśnił w tym wpisie
https://wykop.pl/wpis/70954123/przeciez-to-jest-po-prostu-niepojete-ze-takie-wysr
My natomiast spojrzymy na jego wpisy.
Wciskanie sfałszowanych "faktów" historycznych, bardzo ciekawe zwłaszcza że używa terminu małopolska wschodnia, której używała głównie historiografia sowiecka w stosunku do tamtego okresu.
Oprócz tego mamy symetryzm i whatabouthism w stosunku do naszego sojusznika USA. Pamiętajcie nie ma dobra i zła, są tylko interesy!! Czemu latasz pomagać Ukrainie!? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wstawka o Syrii również genialna, kiedy się spojrzy na fakty za ponad 90% ofiar w cywilach odpowiada w Syrii rząd assada + rosja, która go wspiera.
Very good
8/10
#ukraina #ruskieonuce #onucowewpisy #onuce #heheszki #rosja #wykop #szury #wykop #neuropa
@BayzedMan: Małopolska Wschodnia to akurat termin z II RP xD, używany w kontrze wobec austriackiej Galicji.
To taki mały szczegół. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Galicja;3903692.html
To taki mały szczegół. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego jedna z gazet wydawanych w Kołomyi w 1937 roku
Umiesz czytać?
@RazumichinZiK: nie ma czasu na czytanie, bo tropi 'onuce' xD
@RazumichinZiK: @indiansupport Tak wiem i co z tego?
Nie zmienia to faktu, że w szkołach uczy się o galicji a nie jakiejś magicznej małopolsce wschodniej xDD
Wy tego
o "wy" (onuce) xD
jeden komentarz, i już jestem ruskim
@indiansupport: Nie jest błędne, po prostu używa się go w okresie 2 RP, polski język trudna?
@BayzedMan: używa czy używało? polski język trudna?
@indiansupport: Najwyraźniej tak, bo mówię o czasie teraźniejszym w którym ktoś pisze o tych terenach odnosząc się do okresu 2 rp.
Ja od małego w UK siedzę, a znam lepiej polski niż ty. xDD
aha xD
to