Aktywne Wpisy

szcz33pan +897
dziś podany był szybki Szacunek inflacyjny GUS:
13% r/r
0% m/m
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia zeszłego roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia i to samo zrobiłem dziś.
10.01.2022 - cena 28,30 zł
09.12.2022 - cena 38,80 zł
31.05.2023 - cena 38,80 zł
różnica cen za ostatnie 6~ miesięcy to 0%.
Cena Kebsa i dodatki- tak jest drogi, jest
13% r/r
0% m/m
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia zeszłego roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia i to samo zrobiłem dziś.
10.01.2022 - cena 28,30 zł
09.12.2022 - cena 38,80 zł
31.05.2023 - cena 38,80 zł
różnica cen za ostatnie 6~ miesięcy to 0%.
Cena Kebsa i dodatki- tak jest drogi, jest

wiem_wszystko +42
Ludzie już zapomnieli jakie przekręty i afery były za PO. Teraz byle hejtować, cokolwiek PiS nie chce wprowadzić to od razu marsz i strajkowanie, nie ma znaczenia, że potem razem głosują tak samo. Niesamowita sprawa w debacie politycznej w Polsce jest taka, że PO ma przyzwolenie na cokolwiek tylko dlatego, że PiS miał gorszy czas ostatnio i kilka złych decyzji, że tak powiem PR. W ogólnym rozrachunku to są dobry rządy, komisja
Wersje hybrydowe zaczynają się od 122k w górę.
Przypominam, że jeszcze 3 lata temu w TVN Turbo Pan Koronacki zachwalał Fiata Tipo jako idealny samochód dla emeryta na ryby w rozsądnej cenie 55k. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Dzięki PiS
#motoryzacja #fiat #polska #ciekawostki
@Caracas: PiS taki potężny, że ceny w całej Europie #!$%@?ł w kosmos? Zajrzyj do cenników za granicą, wszędzie samochody podrożały o 25-50% tylko przez ostatni rok :>
@r5678: no chyba żartujesz xD
@cwlmod: Ale alternatywy nie ma. Po prostu skończyła się era tanich samochodów dla przeciętnych ludzi. Teraz tylko klasa premium sobie rośnie i peugeot chyba chciał coś z tego uszczknąć dla siebie. Tyle, że samo wywindowanie cenników w kosmos nie wystarczy żeby plan się ziścił.
Pug to pięknie przegiął pałę. Teraz np pug 508 jest dostępny albo ze zbyt słabymi silnikami 130 koni albo 225 konna hybrydą. Dość powiedzieć, że w cenie tej hybrydy to można dość podobne audi/bmw po rabacie kupić. W dodatku ta hybryda jest do dupy więc już w ogóle lipa
Stellantis świruje, robi auta dla ludu (bo
@cwlmod: ale to nie jest ta sama półka przecież. Ani jakościowa, ani cenowa. To, że zarówno golf jak i tipo może kosztować 115k nic nie znaczy do póki nie porówna się egzemplarzy z porównywalnym wyposażeniem.
@dzem_z_rzodkiewki: na tym polega(ło) bycie budżetową marką, jaką jest (był) fiat. Podstawowe wyposażenie, proste rozwiązania, niska cena. Nie chce mi się porównywać, ale podejrzewam że Tipo za 115k będzie miało więcej bajerów niż Golf czy Ceed w tej cenie, a już z całą pewnością ani golf ani ceed nie są w stanie zjechać tak nisko z wyposażeniem
@majk_emigrant: To też jest śmieszne, bo tylko czekać aż ten idiotyzm wybuchnie dzbanom z PE w twarz.
Na początku produkcji tipo 1.4 mpi kosztował nawet taniej niż segment B
@dzem_z_rzodkiewki:
Nienawiść do nudnej jak flaki z olejem stylistyki jak już. Ale to tam chooj. Wiesz jak jest z awaryjnością elektroniki w nowych Scodach, Seatach i Volkswagenach?
A Hyundai / Kia to chyba najrozsądniejszy wybór obecnie ale też zaczynają podnosić ceny.
Akurat jeżdżę KIA to mam obraz tego: nie jest najrozsądniejszym wyborem, bo dostajesz 7DCT na suchych sprzęgłach nawet przy 204KM (proceed), ta skrzynia poszarpuje już przy przebiegu 40kkm a w VAGu sobie