Aktywne Wpisy
KaiserBrotchen +582
Mirkwood +8
Dobra, puśćmy wodze fantazji. Jakbyście byli miliarderami to co byście kupili lub zrobili?
Ja to pomijając takie oczywistości jak dom czy samochód, to zbudowałbym sobie prywatną bibliotekę i kolekcjonowałbym różne cenne książki.
#przegryw
Ja to pomijając takie oczywistości jak dom czy samochód, to zbudowałbym sobie prywatną bibliotekę i kolekcjonowałbym różne cenne książki.
#przegryw
Tcap Panasonic to ograniczony programowo chyba 12kw #!$%@?. A biedna pompa ma takie spadki mocy ze można ją porównać z tcap
Z ciepło.app liczyłem na 14 i dlatego wziąłem 15
Ciebie interesuje raczej to, jaką wydajność pompa ma przy -7 ;) Stąd mogą wynikać rozbieżności w proponowanych jednostkach. Inna sprawa, że często spotykam się z propozycjami mocy zupełnie od czapy...
@kuncfot: z tym ograniczeniem TCAP też nie jest tak zupełnie do końca.
natomiast inna pompa 15kW może dac przy -10 już tylko 12kW a przy -20 8kW. Pewnie niektóre modele są 1 do 1 ale ja wiem że zazwyczaj nie sa i czesto porownanie ich jedną liczbą nie oddaje ich charakterystyki.
Druga sprawa że każdy ma troche inny próg doboru, ksiazkowo jest
Jedne handlowiec twierdzi że Panasonic t cap 9kw wystarczy i nie warto brać mocniejszego bo grzałka itd. drugi mówi że jak chcę tcap to tylko 12kw. kolejny mówi, że jakakolwiek pompa ale większa niż 15kw. z dupy te wszystkie wyliczenia XD @dzikz @kuncfot @houk @t-tk @mirekwirek @zibizz1 @magicznyfred
@Harvey_Specter: Pamiętaj też, że do pomp ciepła nie podchodzi się jak do standardowych źródeł ciepłą na paliwa stałe. To system grzewczy biwalentny. Na te skrajne dni (parę w roku) gdzie temperatury są ekstremalnie niskie zakłada się wspomaganie grzałkami. Nie ma sensu przewymiarowywać pomp ciepła na te kilka mroźnych dni, bo w skali roku więcej się wyda na mniej sprawne działanie pompy ciepła niż te kilka dni mrozu co będzie
Chcę wiedzieć dlaczego @Harvey_Specter potrzebuje bufor (nie wydaje mi się, że jest zainteresowany pompą ON/OFF), bo w tej chwili nie jest oczywiste po co mu i dlaczego 300l.
To raz, a dwa to przy dobrze zaprojektowanej instalacji taki bufor może być zbędny, a cała instalacja może mieć lepszą sprawność.
Pewnie z 9 tam przy -20 robi się 7 kw mocy grzewczej.
A Twój punkt biwalentny policzony to?? pewnie -15 max.
Więc tcap 9kw pasuje - okiem 5 letniego użytkownika
Ale najpierw musimy mieć do czego się dopasowywać,
@Harvey_Specter: więcej rozumu, sam użyłeś słowa klucz - handlowiec. Ja nie wiem czy jest potrzebny czy nie, bo nie znam projektu twojej instalacji CO, ile tam masz zładu wody, czy to nowo projektowany dom czy stary, etc. Ale ja bym handlowcom nie ufał. Dobrze, że 1000l nie proponują. Ale wracając do "własnego rozumu" to zapytaj następnym razem "po co bufor 300l?" :)
I ogólnie cała dyskusja jest "z