Wpis z mikrobloga

@ayyy_lmao: a co jeśli to woda wie kiedy wypłynąć kopytka?


@atteint: wodę się daje tylko po to, by kopytka miały z czego wypływać.
Spróbuj gotować je bez wody - nie będa umiały zasygnalizować gotowości bo nie będa miały w czym wypływać, i się spalą.
  • Odpowiedz
@ayyy_lmao: Kopytka, podobnie jak większość makaronów i wyrobów mącznych, "wiedzą", że są ugotowane na podstawie fizycznych zmian zachodzących podczas gotowania. Proces gotowania powoduje denaturację białek i żelatynizację skrobi w cieście, co prowadzi do zmiany ich struktury.

Kiedy kopytka są surowe, są cięższe i gęstsze. Podczas gotowania w wodzie kopytka zaczynają absorbować wodę, co sprawia, że pęcznieją i stają się lżejsze. Kiedy są gotowe, pływają na powierzchni wody. To zjawisko jest zwykle
  • Odpowiedz