Aktywne Wpisy
majjja_domowa +91
Mirki!!!
Moi sąsiedzi to wyższy level beszczelności ale to co się dzisiaj odrąbało to już nchyba level master.
W wielkim skrócie.
Mieszkam w dużym poniemieckim domu, gdzie mieszkają łącznie trzy rodziny.
Moi sąsiedzi zajmują mieszkanie na parterze a pod nimi jest tylko piwnica. W listopadzie zaczęli tak remont, wywalając wszystko na części wspólne w tym uwaga... Pralkę z suszarką,które postawili sobie l na korytarzu ( części wspólnej). Oczywiście żadnego zapytania, czy komuś
Moi sąsiedzi to wyższy level beszczelności ale to co się dzisiaj odrąbało to już nchyba level master.
W wielkim skrócie.
Mieszkam w dużym poniemieckim domu, gdzie mieszkają łącznie trzy rodziny.
Moi sąsiedzi zajmują mieszkanie na parterze a pod nimi jest tylko piwnica. W listopadzie zaczęli tak remont, wywalając wszystko na części wspólne w tym uwaga... Pralkę z suszarką,które postawili sobie l na korytarzu ( części wspólnej). Oczywiście żadnego zapytania, czy komuś

Mam problem ze zdefiniowaniem podstawowej wielkości czcionki.
W związku z tym mam do was kilka pytań:
1. Jak definiujecie font-size i line-height px / em / % ?
2. Jak resetujecie domyślne rozmiary czcionki jeśli używacie em / % ?
3. Natomiast jeśli wykorzystujecie wyłącznie px to jak to się ma do róźnych rozdzielczości ekranu (nie ma problemu ze skalowaniem px na różnych ekranach/urządzeniach) ?
No dobrze, ale jak robisz ? W body dajesz font-size:10px; line-height:10px; a potem już lecisz emami ?
Komentarz usunięty przez autora
To inaczej.
Jak najlepiej ustawiać font-size, żeby potem wygodnie używać emów/remów ?
Za dużo się już o tym naczytałem i mam totalny mętlik.
obecnie ustawiam html {font-size: 62.5%;}
dzięki czemu już od body zaczynając powinienem mieć 1em równy 10px, ale z moich obserwacji w chrome już domyślnym rozmiarem czcionki nie jest 16px a 12px, i ten hack mi się sypie.. (chyba, że robię coś źle?)
No to używam "jakiejś" i nie działa : )
- zresetuj wszystkie przeglądarkowe rozmiary za pomocą resetki
- ustaw np. 10px dla body, wtdy 1em=10px wszedzie w serwisie
- jak chcesz gdzieś mieć 12px to ustawiasz temu 1.2em
musiałeś zedytować ten wpis powyżej bo nie przeczytałem tego wcześniej, tak jak to napisałeś to nie rób.
Ok czyli tak jak myślałem, body na sztywno, reszta w emach. Mój wybawco!
html {font-size:100%} //nadspisuje bootstrapowe 62,5%
body { font-size: 10px; line-height: 0.769;} (czyli line height jest tu wyliczony i jest równy 13px)
@narcyzman:
Nie bardzo rozumiem "dla każdego bloku" - czyli wielkość w chrome nie jest dziedziczona przez ten bug?
Taka ciekawostka:
Wyczytałem że jeśli korzystamy z remów i chcemy mieć wsparcie dla starego ie to definiujemy to tak:
p { font-size:12px; font-size:1.2rem} // jeśli body ma 10px