Wpis z mikrobloga

3754-1=3753

Proces

Franz Kafka

Literatura piękna

#bookmeter

Są książki które są unikatowym doświadczeniem dla czytelnika, ponieważ mnogość interpretacji jest naprawdę spora i każda z nich pasuje niemal idealnie do przedstawionej opowieści. Z pozoru absurdalny tytułowy proces toczony jest przeciwko Józefowi K. w nie wiadomo jakiej sprawie. Zostaje on wplątany w machinę biurokratyczną, gdzie bezsilnie próbuje dowieść swojej niewinności, w surrealistycznym świecie zgnębionych ludzi, gdzie wychodzi obraz człowieka samotnego. Naprawdę trudno coś napisać bez dodania własnej interpretacji, bo... po co odbierać tą przyjemność ludziom którzy nie czytali?

Naprawdę warto samemu sięgnąć po ten tytuł i poznać całą treść, bez czytania przed tym jakichkolwiek opisów, wtedy satysfakcja będzie ogromna po skończeniu, a rozważań pozostawionych czytelnikowi bez liku. Dodam tylko że jestem ciekawy niedokończonego rozdziału z kupcem Blockiem i adwokatem.

Dla mnie "Proces" to dzieło ponadczasowe i zostaje jedną z moich ulubionych książek, do której będę wracał.

"Człowiek wolny jest zawsze ponad człowiekiem zależnym."
  • 2
@MrHouse22: gratuluję opisu, jeden z najlepszych, jaki tu czytałam. "Proces" był jedną z pozycji, którą dobrze by było kiedyś przeczytać. Teraz, na pewno już ją przeczytam :)