Wpis z mikrobloga

Jakaś firma policzyła, że świąteczna iluminacja w Vigo była trzecią najbardziej fotografowaną, nagrywaną oraz oznaczaną na instagramie w Hiszpanii. Na wniosek organizacji handlowej i hotelarskiej rada miasta postanowiła nie rozbierać ilumijacji i wydłużyć jej działanie o dodatkowe niemal dwa tygodnie.

Włodarze Vigo od lat budują bożonarodzeniową marke tego miasta, ale w tej edycji wznieśli ją na wyżyny i praktycznie konkurowali z miastami światowego formatu jak Nowy Jork. Vigo to dopiero 13 miasto Hiszpanii pod względem wielkości, a region Galicji znany jest bardziej z turystyki wewnętrznej niż międzynarodowej, także szczególnie czapki z głów.

Ciężko jakimkolwiek zdjęciem, czy filmem oddać to co zrobili, dlatego po prostu sami sprawdźcie wpisując chociażby "Navidad Vigo 2022" na YouTube.

Sam osobiście nie byłem bo skusiłem się na święta z najbliższymi w Polsce, ale to będzie mój główny punkt w kolejnym bożonarodzeniowym okresie.

Kilka faktów o Vigo w tej świątecznej edycji:

- 11 milionów lampek LED rozmieszczonych na ponad 400 ulicach

- ponad tysiąc choinek

- ponad 45 tysięcy ludzi na uroczystym odpaleniu świątecznej iluminacji

- 3 miliony turystów

- w centrum miasta ponad 400 głośników puszczającą świąteczną muzyke

- diabelski młyn za 5 euro

- choinka ponad 30 metrowa, która świeci w rytm muzyki

- bal bożonarodzeniowy

- dom świętego Mikołaja

- kuligi z reniferami

- niedźwiedź polarny rozdający słodycze

- anioły grające na trąbkach

- szopka betlejemska

- kolejka górska

- ogromne lodowisko

- jarmark bożonarodzeniowy z ponad 120 stoiskami

- strefa gdzie można pojeździć na nartach

Jeszcze na uwage zasługuje fakt, że według burmistrza Vigo, miasto nie wydało ani centa na kampanie reklamową w przeciwieństwie do innych hiszpańskich miast, a jedynie korzystali z kanałów portali społecznościowych. Również cała iluminacja została pokryta z miastowego budżetu i nie była dofinansowana z galicyjskiego, czy krajowego budżetu w przeciwieństwie do podobnych wydarzeń w innych miastach.

#hiszpania #emigracja #vigo #podrozujzwykopem #podroze #turystyka
Pobierz d.....u - Jakaś firma policzyła, że świąteczna iluminacja w Vigo była trzecią najbard...
źródło: comment_16732634169rXt1mFwVtniOFwUQbry5t.jpg