Wpis z mikrobloga

Witam Wykopowicze, przychodzę z pytaniem z #labview #testowanie #programowanie czy ktoś kiedyś na #fpga szczególnie z LabView tworzył symulator SPI? Chodzi o to, że mam komponent elektroniczny sterowany po SPI, który coś tam robi. Chciałbym zasymulować na FPGA jego komunikacje. Wiecie komponent sobie działa, steruje tym co ma sterować na podstawie sygnału MOSI z kontrolera, a sygnał MISO przechodzi dodatkowo przez mój symulator FPGA i mogę sobie w nim podmienić wartość danego bitu tak żeby zasymulować uszkodzenie. Ogólnie potrzebuje tego do testowania układu w Hardware in the loop, ale ilość informacji na necie na ten temat jest zdawkowa albo ja nie potrafię nic znaleźć. Czy ktoś zna jakieś ciekawe materiały w tym temacie?
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tytyka: chodzi ci o to, żeby FPGA było pomiędzy masterem a slave i od czasu do czasu podmienilo jakość bit w transmisji spi?
Gotowca nie znam, ale tutaj masz fajne źródło o budowaniu spi w FPGA. Oczywiście miałabyś to zmodyfikować pod swoje potrzeby, ale to dobry punkt startowy:
https://www.fpga4fun.com/SPI.html
Jak będziesz miał jakieś konkretne pytanie to wal śmiało, chętnie pomogę.
  • Odpowiedz