Aktywne Wpisy
andale +152
krystse +506
Mamy nowego prezydenta w #krakow więc sprawdźmy czy dotrzyma obietnic. Za 5 lat przed kolejnymi wyborami zawołam wszystkich plusujących ten wpis z podsumowaniem czy Aleksander Miszalski spełnił chociaż połowę obietnic.
Zostawiam tutaj te najważniejsze, w komentarzach możecie wpisywać inne, które pominąłem lub wasze oczekiwania.
Najważniejsze obietnice:
- METRO w Krakowie, maksymalnie w 2028r. wbita pierwsza łopata pod budowe linii metra z Nowej Huty do Bronowic
- 600+ rocznie na kulture dla dzieci
Zostawiam tutaj te najważniejsze, w komentarzach możecie wpisywać inne, które pominąłem lub wasze oczekiwania.
Najważniejsze obietnice:
- METRO w Krakowie, maksymalnie w 2028r. wbita pierwsza łopata pod budowe linii metra z Nowej Huty do Bronowic
- 600+ rocznie na kulture dla dzieci
#nato #ukraina #wojna #turcja
Tak jak Turcja położyła kompletnie #!$%@? na zamknięcie raptem drugiego rozdziału akcesyjnego (z trzydziestu), tak Finlandia i Szwecja od czerwca nie zrobiły nic, żeby się znaleźć w NATO.
Wręcz przeciwnie - oba kraje powiedziały wprost, że kładą #!$%@? na warunki ratyfikacji kwitów w tureckim parlamencie. No to mają co chcieli. I
@vrNFWrUew3D4Rgz: o ile dobrze pamiętam, to dostali gwarancje USA, do czasu wstąpienia do NATO. Więc im to na dobrą sprawę wisi i powiewa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Nieszkodnik: USA "były gotowe udzielić gwarancji bezpieczeństwa" xD
Finlandia i Szwecja raczej czują się względnie bezpieczne, skoro bardziej od członkowstwa w NATO cenią sobie członków PKK oraz utrzymanie embarga na broń do potencjalnego sojusznika polityczno-wojskowego.
@vrNFWrUew3D4Rgz: i co, ostatecznie udzieliły, czy nie?
Stany Zjednoczone wielu rzeczy nie tolerują. Włącznie z wojną na Ukrainie.
Skończy się chwalenie bohaterstwa Ukrainy a zacznie się wytykanie palcami tego co rozszaleje się w upadłym społeczeństwie
@vrNFWrUew3D4Rgz: no właśnie z tego co zacytowałem, wynika, że takie zapewnienie otrzymali...
@vrNFWrUew3D4Rgz: Wcale, biedny Erdogan nic nie blokuje, a on chciałby tylko sobie robić czystki etniczne kurdów chlip chlip, puście smutną muzykę i znieście wszytskie sankcje
@vrNFWrUew3D4Rgz: ale dawanie się szantażować wąsatemu karakanowi z południa to nie jest "robienie czegoś żeby się znaleźć w NATO", i bardzo dobrze że tego nie robią.
Merytoryczne warunki to np. przyjęcie standaryzowanych kalibrów amunicji, struktury dowodzenia, stopni wojskowych i tak