jak otwieracie konto bankowe w PL to jaka podajecie rezydencje podatkowa? Jak podam #uk to otworza mi konto? czy po prostu mam podawac Polske i nie przejmowac sie tym? #banki
@Big_Fomo: To zrobi się miszmasz i urząd skarbowy może dopytywać, gdzie w końcu masz tę rezydencję. W twoim interesie jest, aby administracja skarbowa miała jasność co do twojej rezydencji.
@Big_Fomo otwierałem kilka dni temu konto w Polsce w Credit Agricole, ale na miejscu . Nikt o rezydencje podatkowa nie pytał . Online - nie wiem, ale chętnie się dowiem , bo za pół roku będzie trzeba przenieśc środki na lokatę w innym banku
@Big_Fomo dlatego jesli tylko masz możliwość , to zrób to osobiście . 0 zbędnych pytań, tylko dowód , jakiś Polski adres na który ma przyjść karta i do korespondencji i tyle .
@Big_Fomo: jak masz polską rezydencje to US może Cię ściągnąć o roznice podatku od zarobków z UK (nie wiem czy US ma do tego wgląd ale jeśli US uzna, że jest polska rezydencja to może Cie naliczyć i będziesz musiał wyjaśniać - dlatego m.in tak ważne jest zgłoszenie zap-3 lub wymeldowanie z Polski)
@Big_Fomo: to poświadczysz nieprawdę i skarbówka będzie miała haka na Ciebie. Podawaj taką rezydencję jaką masz, banki normalnie otwierają konta.
https://www.infakt.pl/blog/us-wlasciwy-do-spraw-opodatkowania-osob-zagranicznych/
Ja cały polski dochód opodatkowuje w UK.