Wpis z mikrobloga

@muchatse: to, że korzystając z ich usług popierasz ich działania. Zawsze możesz skorzystać z alternatyw. Droższych ale dzięki temu nie wykorzystujących pracowników. Inaczej dla mnie brzmisz jak hipokryta. Dajcie im więcej hajsu ale ja wam więcej za wykonanie usługi nie dam.
  • Odpowiedz
@muchatse: A korzystasz z Yt? netflixa? facebooka? Jeśli tak to też wspierasz amazaon. Bez tej firmy sporo usług byłoby o wiele droższych. A majątek bezosa to nie jest coś co on ukradł/nie zapłacił pracownikom bo to w większości "pusta" wycena jego posiadania.
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze: przecież dyskutujemy o tym, to jedyne co w pozycji człowieka przeciętnego można zrobić. Ja mam nadzieję, że kilka osób to przeczyta, pomyśli sobie, że Amazon to słaba firma i przestanie lizać buty miliarderom pokroju Muska i Bezosa.

Masz jakiś kapitał, może swoją firmę większą niż samozatrudnienie? No to nie rób interesów z firmą X na setki tysięcy złotych. To wtedy będzie to może miało jakiś sens. Bo dla zwykłego człowieka,
  • Odpowiedz
@Ziemniakomat: można się zgadać i przestać używać produktów danej firmy. Zobacz sobie na przykład firmy Gillette, która po przypałowej reklamie i bojkocie zmieniła swoje podejście.
Ale to trzeba niestety dać z siebie trochę więcej niż napisanie jak to źle na świecie na twitterze.

Tak jak Nestle wykupywało ujęcia wody bodaj w Afryce by je butelkować i sprzedawać.

Nie tylko tam. To samo robili w USA (chyba tam w ogóle na ten
  • Odpowiedz
A korzystasz z Yt? netflixa? facebooka? Jeśli tak to też wspierasz amazaon.

@WhiskeyIHaze: z tej trójki tylko netflix stoi na AWS. YT, jeśli już, to GCP. A Facebook ma swoją własną infrastrukturę.

Zobacz sobie na przykład firmy Gillette, która po przypałowej reklamie i bojkocie zmieniła swoje podejście.

Jakie podejście zmienili? A i wiesz, że ta reklama zwiększyła im tymczasowo zyski? A spadki mają oni i wszystkie inne firmy z tej branży,
  • Odpowiedz
z tej trójki tylko netflix stoi na AWS. YT, jeśli już, to GCP.

@CytrynowySorbet: kurde faktycznie zapomniałem o GCP xd co do fejsa to kiedyś mi takie info śmignęło. Ale faktycznie to mogło się już zmienić.

Jakie podejście zmienili?

@CytrynowySorbet: takie, że już więcej takich reklam nie wypuszczali. Wrócili do swojego starego sloganu. Czy zwiększyła im zyski tymczasowo - nie wiem, nie zgłębiałem się tak dokładnie w raporty, jak masz
  • Odpowiedz
@WhiskeyIHaze: fb od początku pracuje na własnej infrastrukturze, no ale może coś mi umknęło i z czegoś zewnętrznego tymczasowo korzystali. Przecież ten duży fuckup co mieli ze 2 lata temu, był właśnie związany z tym, że wszystko stoi na ich serwerach, które noe działały, od wewnętrznych komunikatorów, przez systemy bezpieczeństwa aż po czytniki kart w drzwiach serwerowni.

Co do gillette, to postaram się poszukać, bo to już dawno było, jak tamten
  • Odpowiedz
Przecież ten duży fuckup co mieli ze 2 lata temu, był właśnie związany z tym, że wszystko stoi na ich serwerach,

@CytrynowySorbet: a ja czytałem o tym, że właśnie jak AWS miał fuckup to pół neta padło nagle. I wydaje mi się, że był tam fb też. Ale to mniejsza o to. Nadal gdyby nie aws to sporo usług w nece byłby gorsze/droższe. Podobnie a amazonem.
  • Odpowiedz