@inrzynier a ja znam trochę inna sytuację. Na wsi deweloper postawił osiedle. Mieszkania kupili miastowi i po chwili usłyszeli huk. Był to huk młota z pobliskiej kuźni. Młot ten pracował czasem w nocy i mieszkańcy wsi byli do niego przyzwyczajeni. Czasem potracił nalierd**** parę nocy z rzędu, wszyscy narzekali, ale nikt z tym nikt nie zrobił. W końcu porządek zrobili mieszkańcy nowego osiedla. Tu akurat zmiana była korzystna dla mieszkańców wsi
@Axoi: czasownik „mieć” nie posiada formy gerundium, dlatego „mienie” to już zupełnie inne słowo oznaczające ogół aktywów. Możesz co najwyżej napisać „posiadanie”.
@DeLeTee: To mi przypomina działanie jak ludzie przeprowadzili się na wieś zaraz obok pszczelarza i zakazali mu sądowo hodowli pszczół bo mogą użądlić.. Kilka lat temu była taka sprawa. Ludzie są poje...
W Krakowie w 2014 zakończono budowę Tauron Areny na terenach zielonych przylegających do Parku Lotników, przy okazji wybudowano też drogę, która skomunikowała ten teren (ul. Lema, na zdjęciu nad Arena) to wcześniej było zadupie. Deweloperzy zaczęli kupować działki przy Lema i budować bloki (te widoczne na górze, obecnie jest ich jeszcze więcej, bo przyrastają jak grzyby po deszczu). To jest hala widowiskowo-sportowa na 15 tys. osób.
@darek-jg: Mogą być i takie, jednak nie będą one tak częste jak regularne zajęcia szkolne, poza tym panu muzykowi może po 17 hałas nie przeszkadza ( ͡°͜ʖ͡°)
@DeLeTee: Normą w centrum Krakowa jeszcze kilka lat temu (3-4 lata temu) było, że jak ci naotwierali knajp i monopolowych pod oknami, to przy zakłócaniu spokoju policja sugerowała ci się przeprowadzić. Raz na komisariacie starszy policjant mi wyznał, że on próbował walczyć z knajpami bo jemu też otworzyli pod oknem i robili bydło. I policjant sobie z tym nie poradził, wyprowadził się. No i tutaj mamy chyba taką sytuację, że
@kaaaPiii: I co, piłowanie komuś pod oknem motocyklem bo po ucieczce z Krakowa i w szukaniu spokoju był na tyle zdeterminowany, że wygrał w sądzie swoje prawa? Ja znam temat z Krakowa, nie z boiskiem, ale z klubem nocnym i monopolowymi.
@yossarian1981: To powiedz mi, gdzie się ma wyprowadzić, żeby mieć zagwarantowane prawo do spokoju? Bo wszyscy powtarzają "jak się nie podoba, to się wyprowadź", tylko w tym #!$%@? kraju nie za bardzo jest się gdzie wyprowadzić. Do Norymbergi trzeba.
@bylem_bordo: co do sprawy na wsi to myślę, że poza kilkoma domami wokół szkoły wszystkie inne są ulokowane w cichym miejscu. Wieś jest z racji ukształtowania terenu oraz przez to, że nie przebiega przez nią żadna droga, jest bardzo cichym spokojnym miejscem.
@DeLeTee: No nie wiem, mamy dom na wsi, wieś się bardzo zmieniła. Dawniej tam była cisza i spokój, ale ktoś sobie otworzył firmę z Tirami i trzyma 10 na podwórku, ktoś inny otworzył stolarnię i jedzie cały dzień piłą tarczową przy otwartych drzwiach. Poza tym kosiarki całą sobotę xD.
„Niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna.“
Obstawiam, że dlatego kupili mieszkanie czy tam postawili
@bylem_bordo: znam ta wieś i wiem co mówię. Teren nie sprzyja powstawaniu czego kolwiek. Najbliższą droga po której mogą poruszać się ciężarówki jest oddalona o 5km.
#rosja #wojna #ukraina Ale trzeba przyznać to, że nawet jak Rosją przegra ta wojnę, w co szczerze wątpię, to i tak prawdę mówiąc walczyła przeciwko całemu Arsenalowi NATO, a nie tylko jednemu krajowi ukrainie, co potwierdza tezę o tym, że jednak jest jedną z silniejszych armii świata..
Pewien muzyk z Krakowa przeniósł się na wieś by zaznać spokoju. Dom kupił na przeciw szkoły przy której jest blisko szkolne.
Mirki czy takie sytuacje to norma w tym kraju z dykty?
Żeby dzieci nie mogły swobodnie korzystać z jednego boiska do gry?
#prawo #pytanie
Co zaczęli robić ludzie, którzy kupili
„Niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna.“
Obstawiam, że dlatego kupili mieszkanie czy tam postawili
Boisko było zawsze i było użytkowane do wieczora