Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki potrzebuje pomocy przy dobraniu części do nowo składanego kompa
Co mam :
CPU: i5 12400f
karta graf: jeszcze nie kupiłem ale planuję minimum 3080ti/3090 ewentualnie jakiś rx na poziomie 3080ti/3090 pod rozdziałke 3440x1440p
Obudowa: Endorfy 400 regnum argb

chłodzenie procesora: wodne czy powietrzne ?
płyta główna: chciałem coś z wifi i najlepiej jakby miała złącza argb podkręcać chyba nie bede bo 12400f ma zablokowany mnoznik.
pamięci ram: coś z 3600 ale jakie cl najlepiej?
zasilacz: tutaj nie wiem czy 850w starczy czy brać 1000w

z góry dzieki za pomoc

#skladamkomputer #pcmasterrace
  • 14
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Dr_Kkiiddlleerrssoonn: ja bym brał 1000W zasilacz, chyba 800W to jest takie minimum od producenta na te karty. Moge polecić SeaSonica i odradzić SilentiumPC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja mam na swoim Ryzenie AiO chłodzenie, w sumie fajna sprawa, chociaż nie musisz sie bać czy ci cooler wejdzie w obudowę.
Plyta główna - na redditach latają Excele z obszernymi ratingami płyt głównych w stylu jak dobra sekcja zasilania,
  • 0
@krzywy_kanister: wolę mieć spokojnego sylwestra, OP raczej też ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Znaczy te nowe SPC podobno nie wybuchają, ale uraz pozostał, nawet nie do ich zasilaczy tylko do firmy jako ogółu, tak jakoś średnia jakość. Jedyny ich plus to cena. Pamiętam testy to miały problem napięcie trzymać pod obciążeniem. Znaczy niech bierze co chce, ale szkoda wydać siano i przycebulić na zasilaczu żeby to wszystko zrobiło
@pewkek: uhm ale wiesz, ze spc nie robi swoich zasilaczy, moze jakies projektuja? tak samo jak corsair, be quiet, fractal i mnostwo innych firm?
Ah czyli wypowiadasz sie o przeplacaniu za nadmiar mocy ale o tymczasowych wzrostach mocy na sekundy sie nie wypowiadasz.
  • 0
@krzywy_kanister: dobra, rozumiem, szczypie cię że obrażam najlepsze zasilacze na świecie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Nie obchodzi mnie, kto robi te PSU, kto je projektuje, fabryka pewno jest naprzeciwko fabryki kondensatorów do mikserów, to takie też stosują w tych zasilaczach. Ważne, że podpisują się pod tym i były (a moim zdaniem nadal są) #!$%@?, a wszyscy je zachwalają, dobre, bo polskie (bo dostałem w łape od SPC