Aktywne Wpisy
Tja88 +153
WielkiNos +305
Chłop się oświadcza dostarczając kobiecie dużo emocji. Tyle, że ta o mało nie zeszła na zawał.
#zwiazki #oswiadczyny #truestory #logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
#zwiazki #oswiadczyny #truestory #logikaniebieskichpaskow #rozowepaski
Cześć.
Piszę w związku z AMA, które przeprowadziłeś kilkanaście miesięcy temu. Przeczytałem, że studiujesz/studiowałeś na kierunku fizyka techniczna na PW. Jako, że jestem uczniem 2. klasy LO, a interesuje mnie fizyka i zamierzam wiązać z nią przyszłość, to mam kilka pytań, będę uradowany, jeśli zechcesz na nie odpowiedzieć :)
1. Waham się między fizyką techniczną na PW, a uniwersytecką, masz może jakieś porównanie z fizyką na UW (lub na jakimś innym uniwersytecie)?
2. Jak z kadrą na tym kierunku na PW? Znośna?
3. Jak dużo osób odpada w przeciągu tych studiów?
4. Orientujesz się ilu średnio olimpijczyków zapisuje się na te studia?
5. Czytałem wiele opinii dot. fizyki technicznej. Część ludzi mówi, że to strata czasu i pewna kariera nauczyciela w szkole. Mylą się, prawda?
6. Często zdarzają się okazje wyjazdów zagranicznych (jak np. do CERNu)?
Z góry serdeczne dzięki. Życzę powodzenia w dalszej karierze naukowej :)
Pozdrawiam.
2) Skończyłem fizykę komputerową, teraz jestem na fizyce i technikach jądrowych i na kadrę przez cały tok studiów zbytnio nie narzekałem. Szło się dogadać z prowadzącymi jak z ludźmi. Na innych specjalizacjach może być różnie, słyszałem że upierdliwi prowadzący są na informatyce optycznej/fotonice na 2-gim stopniu.
3) U mnie na pierwszym roku, było 120 osób. Inżyniera obroniło coś ~50 osób. Na magisterskich chyba z 65 osób teraz jest. Z tym, że patrząc po listach rankingowych jakie były na pierwszym roku, to wyniki z matur były bardzo różne. Na początku stawki byli ludzie po ~100% z matury, a na końcu ledwo przeskakiwali próg zdawalności. Wiadomo, że Ci, co dla nich matura była wyzwaniem musieli odpaść - fizyka jest jednym z najtrudniejszych kierunków na polibudzie. Ale mimo wszystko da się przez te studia przejść, dla mnie nie były bardzo wymagające.
4)
Dzięki za odpowiedź. Jeszcze cztery pytanka :)
1. Jak ze stypendiami w czasie studiów? Z tego co wiem, studenci kierunków np. informatycznych w czasie nauki znajdują już prace związane z ich przyszłym zawodem, dzięki czemu się utrzymują. Zdaje mi się, że fizyka techniczna daje w tym mniejsze możliwości, a z czegoś trzeba żyć (praca w weekendy kokosów nie daje, a rodziców nie chciałbym narażać na zbyt duże
2. Całkiem dobrą, współpracujemy z ośrodkami w całej europie (głównie szwajcaria, francja, niemcy, rosja, norwegia - jeżeli chodzi o fizykę jądrową) i na świecie. Nie ma większego problemu z kontynuacją studiów w innym kraju.
3. WSZĘDZIE. Wszystko co jest związane z tym co się dzieje na tym kierunku - od elektroniki, IT do placówek badawczych. Znam parę osób które praktyki robiły na wydziale - nie polecam, lepiej opuścić mury uczelni na te parę miesięcy i poznać życie "na zewnątrz". Znajoma robiła praktyki w call-center. ;)
4.
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Za miesiąc jadę na dni otwarte na PW, na pewno nie ominę Twojego wydziału :) Pozdrawiam :)