Wpis z mikrobloga

Za niedługo będę pisał pracę inżynierską, i chciałbym połączyć moje dwie pasję i zajęcia którym poświęcam się na co dzień - programowanie oraz Formułę 1. Mam kilka pomysłów na temat pracy, ale chciałbym jeszcze doradzić się ekspertów na wypok pe el. Macie jakieś pomysły jak połączyć programowanie z F1? Chciałbym napisać jakąś apkę webową lub desktopową, która będzie związana z tym sportem. Nie może być to coś zbyt trudnego, no bo szanujmy się, to tylko inżynierka. Chętnie poczytam Wasze komentarze :D
#f1 #programowanie #studbaza #pytanie #pytaniedoeksperta #informatyka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gaahl75: a tak na serio. Co powiesz na jakąś bazę danych z x lat. Można wtedy wyszukiwać konkretnego wyścigu i sprawdzać jakieś dane. FL, czasy z Q, ilość pitstopow i wiele innych danych.
  • Odpowiedz
@Max_Payne_: spoko sprawa, tylko skąd bym dane wziął? :D musiałoby być jakieś api na necie wystawiające dane a ja bym tylko napisał apkę która by je wyświetlała, robiła jakieś wykresy czy coś takiego. Ewentualnie może wikipedia ma jakieś api, to by wtedy miało sens
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Gaahl75: Panie ja kończyłem Mechatronike, nie mam pojęcia jak to zrobić, myślałem żeby ręcznie budować bazę danych, ale rozumiem że to roboty w juhc ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Max_Payne_: nie no ręcznie to nie, ale ogólnie pomysł dobry, więc dzięki, po prostu musiałbym poszukać czy jest jakieś miejsce w necie które wystawia dane w przyjaznej dla mnie formie (np. JSON)
  • Odpowiedz
@Gaahl75: A tak zapytam z ciekawości, jaka uczelnia?
U nas wszystkie aplikacje typu sklep internetowy, przeglądarka danych itp. była odrzucana na starcie XD

Ja bym poszedł w wizualizacje i obróbkę danych, zassać dane, stworzyć hurtownię danych i porobić sobie analizy, może jakaś predykcja przy użyciu regresji linowej lub współczynnika korelacji r-Pearsona. Proste, a czasami robi "wow" i będzie przy okazji niezła zapchaj dziura w części teoretycznej pracy.
  • Odpowiedz