Hej Mirki, zrobiłem taki o to karmnik 2 tygodnie, jest słonina i słonecznik, postawiłem go na balkonie i jeszcze ani razu nie widziałem żadnego ptaszka, nie ma tez śladów żeby było dziobanie. Co może być powodem? Miasto: Kraków, wcześniej w domu rodzinnym na wsi to było po kilka na raz #pytanie #zwierzaczki #zima #ptaki
@niewidzialnywszechmogacy: jaka okolica? Masz tam ptaki normalnie na codzień? Jeśli niespecjalnie są, to nie ma się co dziwić. Albo sąsiedzi wystawili karmniki wcześniej i zagrabili całą zwierzynę. U mnie słonecznik poszedł w ruch w połowie października, jak się zrobiło zimno.
@niewidzialnywszechmogacy: musisz bardzoej zachęcić, widocznie gdzies obok juz maja stołówkę. Zawieś troszke slonniny 5, 10metrow od karmnika i rozsyp tez troche ziarem. W końcu trafią ( ͡°͜ʖ͡°)
@adrninistrator: to nie tak, wielkość nie ma nic do rzeczy. Bardziej kwestia tego, że nie przychodzi im powiadomienie "nowy karmnik w okolicy", tylko muszą się o nim jakoś dowiedzieć. Jeśli wszystkie obsiadują karmniki sąsiadów i nie trafią do tego, to się nie dowiedzą.
@niewidzialnywszechmogacy: jeśli zmodyfikujesz karmnik - dasz dach o większej powierzchni oraz niższe filary to śnieg nie będzie tak padał do środka. teraz widać że taca zawalona białym :( wilgoć + ziarno = pleśń = choroby dla ptaków ;(
Co może być powodem?
Miasto: Kraków, wcześniej w domu rodzinnym na wsi to było po kilka na raz
#pytanie #zwierzaczki #zima #ptaki
Zawieś troszke slonniny 5, 10metrow od karmnika i rozsyp tez troche ziarem.
W końcu trafią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
?
wilgoć + ziarno = pleśń = choroby dla ptaków ;(