Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #wedzenie
mirki z tematu wędzenia mam pytanie :
Chcialbym mięcho zapeklować próżniowo w woreczkach.
Czas peklowania to 10 dni.
Ile dodać soli/peklosoli na 1kg mięcha ,aby nie było przesolone?
Zazwyczaj peklowałem na mokro wg. tabelki z pewnej strony.
Nie znalazłem jednak podobnej tabeli dotyczącej peklowania prózniowego.
  • 7
@OlekBB jak pakuje prozniowo to 25g/1kg wychodzi naprawdę wypas. 30g dla mnie za słone.

2g pieprzu młotkowanego. Potem opłukujemy go pod bieżącą wodą. 10-12 dni tak trzymam. Boczki cienkie 7dni.
@K4pselek: Dajesz samą peklosól czy mieszasz peklo ze zwykłą solą?
Grubsze mięcho nastrzykujesz przed pakowaniem , czy wystarczy co jakiś czas wyjąć z lodówki i "wymasować" ?