Wpis z mikrobloga

No ale spadają powoli, a nie rosną. Są już w połowie drogi do ceny z grudnia 2021 (diesel 1.5€ za litr). Kilka miesięcy temu diesel 2.1-2.2€ za litr, a tydzień temu tankowałem matce za ~1.83€ za litr.

@roflije: Ale czemu są wyższe?
W Polsce są wysokie, bo Obajtek i PiS okradają uczciwych obywateli, by fundować socjal.
To czemu w Niemczech są wyższe?
@barytosz: mmm. Kocham porównywanie nawet nie 2 a jednej zmiennej - która według Opa najbardziej wpływa na cenę.
1. Orlen nie kupuje ropy po cenie z giełdy - #!$%@? wie jakie dane i skąd podajesz;
2. Kurs dolara wzięty pewnie z dupy - już nie będę pisał że istnieje takie coś jak SWAPy walutowe;
3. A podasz też ile wynosi magiczna "marża rafineryjna" albo porównasz ją do marży na działalności operacyjnej?
@huudyy: 5 razy wiekszy zysk kwartalny niz cały zysk roczny za po nie wiem czy to tak sie liczy ale jak mieli 2,5 mld rocznie tak teraz za krwartal było 12,5? za KWARTAŁ, jak pieprze głupoty, niech ktoś mnie poprawi. To jakies 25 razy więcej kwartał/kwartał
@Faynem: świetnie, że to zauwazyłeś. Dlatego myślę, że najrozsądniej, mając tak szczątkową wiedzę o branży i jej specyfiki, będzie porównywać ceny w czasie u nas i u naszego sąsiada.
@huudyy: Przychody są zaburzone tym przejęciem Lotosu. Odsianie tego czynnika sprawi, że wzrosły trochę ponad 100% przy jednoczesnym wzroście przychodów ze sprzedaży o 100%.
@radonix Masz rację, elita internetu wierzy w obrazki na wykopie. Po co się zastanawiać czemu tak jest? Autor tego obrazka, też się nie ustosunkuje, bo przecież, to nie jego wyliczenia.
@Fan_Morawieckiego: @roflije:
Moze inny kraj, ale troche podobny bo austria.
Generalnie wyzsza cena za tope wynika z wprowadzpnego podatku w 09.22 (?)z UE . Dotyczy emisji co2 i dotknal szczegolnie ropy. Generalnie cena skoczyla o 0.25€
W ostatnim roku cena ksztaltowala sie tak w mojej okolicy:
03.21- 1.1€
07.21-1.7€ - strajk kierowcow
02.22-1.9€ - covid
03.22-2.2€ - wojna
07.22-1.7€
08.22-2€ - podatek
11.22-1.7€
Mozna powiedziec ze bez podatku to oscylowaloby
@barytosz: nie rozumiem ludzi, którym sie wydaje, ze to ma znaczenie. polityka teraz i czasy sa takie, ze sie sciaga od obywateli pieniadze z rynku, zeby ograniczyc konsumpcję i dodatkowo zapełnić skarb państwa, bo prawdopodobnie idą chude czasy. czego nie rozumiesz? :) że państwo ma politykę sięgającą odrobinę dalej niż czubek nosa pojedynczego obywatela?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@barytosz: czemu podajesz ceny brutto skoro mamy niższy VAT?
Faktyczna różnica to 4.57zł vs 7.33 a to daje 60 procent wzrostu od kwoty netto
Oni was ruchają bo nie rozumiecie podatków xD
@Bjornolf: No pewnie tak. Mi chodziło głównie o to, że w DE trend bardzo wysokich cen spowodowanych wojną inflacją itp. powoli się cofa i cena się normuje. Pewnie nie wróci do 1.5€, ale i tak lepiej w dół po górce, niż dalej w górę jak w Polsce