Aktywne Wpisy
ziomus13 +698
Wczoraj córa 7lvl chciała siedzieć w domu. Wyciągnąłem ją siłą na spacer, razem z 0,5 rocznym latoroslem. Bez żony, bo zabrała się za porządki. Zabrałem ją najpierw do lasu, gdzie widziała sarny i mnóstwo ślimaków. Później na łąkę, gdzie ogladala sobie krowy. Na koniec na stację i pojechaliśmy sobie pociągiem. Połaziliśmy po mieście i po 1h pociągiem powrotnym wróciliśmy. Całość trwała 3,5h. Córa stwierdziła że to był cudownie spędzony czas. Nie sądziła,

kamil-tumuletz +296
#kanalzero #oszukujo
Kanał Zero, wspólnie z jednym ze swoich głównych sponsorów – Bankiem Zen – ogłosił konkurs, w którym należało pokazać lub opisać, w jaki sposób osiąga się stan Zen. Liczyła się kreatywność – można było przesłać zdjęcie, można było napisać tekst. W dzisiejszych czasach wiadomo, że wiele osób korzysta z ChatGPT, ale mimo wszystko oczekuje się jakiegoś zaangażowania i oryginalności.
Konkurs miał jasno określony regulamin, w tym datę
Kanał Zero, wspólnie z jednym ze swoich głównych sponsorów – Bankiem Zen – ogłosił konkurs, w którym należało pokazać lub opisać, w jaki sposób osiąga się stan Zen. Liczyła się kreatywność – można było przesłać zdjęcie, można było napisać tekst. W dzisiejszych czasach wiadomo, że wiele osób korzysta z ChatGPT, ale mimo wszystko oczekuje się jakiegoś zaangażowania i oryginalności.
Konkurs miał jasno określony regulamin, w tym datę
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Zrobiłem na ESP8266 mikser sygnałów DRO (odczyt cyfrowy). Ta czarna kosteczka na fotce.
Teraz wysunięcie pinoli jest miksowane z wysokością kolumny i wyświetlane jako jedna wartość na wyświetlaczu.
Przedtem wysokość kolumny była wyświetlana na fabrycznym monitorku z DRO, a pinola na pomocniczym.
źródło: comment_1669745166hNCfcc7nUil2NK5rWis3tB.jpg
Pobierzźródło: comment_166974525319Bh85B152mdrFZp7Bq4LW.jpg
Pobierzźródło: comment_1669745404KjztNhq6mua0OSlib7rkjd.jpg
PobierzDla mnie te ESP są mega wygodne i tanie. Kupiłem na aliexpress zapas do takich małych projektów i dla mnie są idealne.
Jeszcze plus to taktowanie 160MHz dzięki czemu mam mega zapas i nie zatkam procka ilością przerwań z enkoderów. Zgubienie jednego sygnału wiązałoby się ze stratą pozycji o 0.005mm (rozdzielczość liniału).
Jak zaczynałem to programowałem at90s2313... nadal źle to wspominam xD
@DMMotoAdventures: bo są NIE WSPIERANE, espressif praktycznie je porzucił na rzecz dużo lepszego ESP32 oraz ESP32-C2 (które jest pin compatible z 8266). Cały ekosystem został przeniesiony na nowoczesne rozwiązania na platformy ESP32 i inne warjacje.
ESP32 to super chip, 8266 nie powinno się używać tylko powinno się o
Odkąd to wyszło, to powoli wychodzę z ATmegi i innych pomysłów, bo póki co cenowo wychodzi mi najlepiej.
Natomiast ESP32 jest bezkonkurencyjnym MCU niemal wszędzie (poza ilością IO). 2 rdzenie, 240mhz, bluetooth, wifi, milion różnych protokołów (nawet compozytowy sygnał możńa jednym pinem puścić i