Wpis z mikrobloga

Jeżdżę na nartach dwa sezony, jak do tej pory na sprzęcie wypożyczonym. Chciałbym kupić swoje pierwsze buty i bardzo przypadły mi do gustu salomony które wypożyczyłem rok temu, ten model: https://www.decathlon.pl/p/buty-narciarskie-meskie-salomon-quest-access-flex-70/_/R-p-X8613902?mc=8613902&srsltid=AYJSbAcl44Ea3i-9D88Sq6rHq6unl-jhRquOynjVcXsP4LU1HN4wJ0HvV_c

Dobrze mi się w nich jeździło, z tym że te mają flex 80 i nie wiem czy to wystarczająco, czy może szukać twardszych i przyzwyczajać się do nich, żeby znowu tych Salomonów nie wymieniać za sezon albo dwa. Co sądzicie?
#narty
  • 10
buty twardsze często są zimniejsze

@Fasolek: to taki sam mit jak z wygodą. Czasami jest to zbierzne, ale nie ma między tym zależności. A wzięło się to wszystko stąd, że dawniej ten podział był bardziej jasny. Buty sportowe dla zawodników miały zawsze bardzo wysoki flex +130 (róznie też producenici to skalują) i przez sowją konstukcje były bardzo niewygodne. Potem buty dla zaawansowanych 100-130 miały nieco "udogodnień" w stosunku do sportowych ale
@melba: Nie napisałem nic o wygodzie. Napisałem ,że są najczęściej zimniejsze w zależności od producenta i modelu. Dla mnie Salomon spro alpha jest dużo cieplejszy niz Atomic Hawx.