Wpis z mikrobloga

Konfiguruje sobie siec:
LHG <-> CCR2004 <-> CRS326

LHG: pikus, ma wyjscie na swiat przez interfejs LTE, server DHCP włączony na domyślnym IP (192.168.188.0/24). Ogolnie dziala.
CCR: bridge na wszystkie porty poza 1 w który jest wpiety LHG. Na ten port ustawiony klient DHCP. Na pozostałe serwer. Dostaje IP od LHG. Internet działa, bo mogę bez problemu zrobić upgrade pakietów. NAT dla srcnat ma masquarade, Mangle/Raw ma passthrough
CRS: Na porcie 1 klient DHCP aby dostać IPka, pozostałe porty w bridge. Odpalam packet upgrade i mam timeout. Cache w DNS uzupełniony o IPki, wiec DNS zadziałał.

Ktoś ma pomysł co przeoczyłem?

#mikrotik
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Po co na 1 portcie crs klient dhcp? To ma być zwykły switch. Ustaw mu io na stałe i bez dhcp na nim dhcp b3dzie leciało z ccr
  • Odpowiedz
@houk: na duzym switchu?
W głowie mam tak
LHG robi za modem - i udalo mi sie wlaczyc passthrough, wiec jest miodzio
CCR - on ma przydzielac IPki wszystkim sprzetom. I teraz na ether 1 ladnie widze IPk ktory dostaje z LTE.
CRS - CCR jest w innym miejscu niz CRS, a w miejscu CRS bede miec tez kilka kabli, wiec w sumie to ma byc glupi
  • Odpowiedz
@mccloud: ok to wiele wyjasnia
CCR dużo lepiej sobie radzą z routingiem i byciem routerem niż switche, zwłaszcza te duże maja zazwyczaj tylko jeden cpu i mało zasobów na prace jako router. Od biedy vlanik testowy czy coś pociagną z paroma regułkami ale to wszystko. CCR zatrudnij do ciezkiej roboty i na nim się baw.
Na CRS polecam przy wdrożeniu vlanów funkcje mac based vlan. Zajebista sprawa do zrobienia sieci
  • Odpowiedz
@houk: No taki mam plan, CCR ma miec kolejki / FW itd.
W wlanach myślałem - sprzety i IoT byłby w osobny, aby userzy nie mieli dostępu - ale to moze pozniej (czyli znajac zycie nigdy)

Narazie musze wykombinować jak ogarnąć APki - chce zrobic aby wszystkie rozglaszaly te same sieci, ale sasiadujace obok siebie mialy osobne kanały (capsman chyba tego nie ogarnie)

I najgorsza dla mnie rzecz - chciałbym
  • Odpowiedz