Aktywne Wpisy

mirko_anonim +363
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki jest inba w mojej rodzinie. Rodzony brat lvl 29 miał dziewczynę, z którą 3 lata mieszkał. Dziewczyna zaszła w ciążę, mieli brać ślub po urodzeniu. Ale pod wpływem plotek, które okazały się prawdziwe, przed zawiadomieniem urzędu o narodzinach dziecka i sporządzeniu aktu urodzenia, bez wiedzy matki, zrobił testy DNA. Jak się domyślacie - nie jest ojcem. I w normalnych warunkach byłoby po sprawie: nie mają ślubu, zero zobowiązań,
Mirki jest inba w mojej rodzinie. Rodzony brat lvl 29 miał dziewczynę, z którą 3 lata mieszkał. Dziewczyna zaszła w ciążę, mieli brać ślub po urodzeniu. Ale pod wpływem plotek, które okazały się prawdziwe, przed zawiadomieniem urzędu o narodzinach dziecka i sporządzeniu aktu urodzenia, bez wiedzy matki, zrobił testy DNA. Jak się domyślacie - nie jest ojcem. I w normalnych warunkach byłoby po sprawie: nie mają ślubu, zero zobowiązań,

mickpl +447
Pizzeria na Jagodnie przywiozła stojącym w kolejce do głosowania 300 placków i nie chciała za to pieniędzy. Pracownicy zostali po godzinach.
Ludzie zachwyceni, fajna akcja.
Wyborcy pis ich od tygodnia hejtują, wysyłają pogróżki, wyzywają od ruskich onucy i piszą że to Niemcy zasponsorowali.
pis nie ma wyborców tylko wyznawców, a bycie pisowcem to jednak stan umysłu XD
#polska #hejt #polityka #wybory #pizza #wroclaw
Ludzie zachwyceni, fajna akcja.
Wyborcy pis ich od tygodnia hejtują, wysyłają pogróżki, wyzywają od ruskich onucy i piszą że to Niemcy zasponsorowali.
pis nie ma wyborców tylko wyznawców, a bycie pisowcem to jednak stan umysłu XD
#polska #hejt #polityka #wybory #pizza #wroclaw

Jeśli w MySQL użyję: UPDATE tabela SET starenetto=netto, netto = 100, brutto = netto * 1,23;
to czy brutto mi się ustawi poprawnie na 123zł, a poprzednie netto zostanie zapamiętane?
W sensie, czy przypisania pól są GWARANTOWANE do wykonywania się od lewej do prawej i te wartości można wykorzystać dalej w jednym zapytaniu, czy wszystkie pola są wczytywane do pamięci i ich wartości są brane do wyliczeń (wtedy pośrednie zmiany byłby ignorowane).
W dokumentacji pisze tylko, że pola "Z REGUŁY ewaluowane / updatowane są od lewej do prawej". Martwi mnie to "z reguły".. ;)
#programowanie #mysql #bazydanych
UPDATE tabela SET starenetto=netto
UPDATE tabela SET netto = xxx, brutto = xxx*tax;
UPDATE t1 SET col1 = col1 + 1, col2 = col1;
Single-table UPDATE assignments are generally evaluated from left to right. For multiple-table updates, there is no guarantee that assignments are carried out in any particular order.
Po prostu chciałbym puścić jeden update do wiersza, zamiast kilku sekwencyjnie jeden po drugim. Ale się
A ile masz danych (ile rekordów)?
Czy masz indeksy?
Może tu jest problem....
Te Twoje zapytanie wygląda na bardzo proste...
Indeksy są, kardynalność( ?) indeksów też dobra, ale wierszy po kluczu może być w cholerę. Po prostu w trakcie pracy zafascynował mnie sam fakt, że ktoś kiedyś się bał to połączyć i czy może jednak nie da się tego zrobić inaczej :)
Dla mnie w cholerę to 50 mln.
netto i starenetto sugerowałby, że masz tylko cenę oraz poprzednią ceną bez pełnej historii zmian.
lepiej byłoby zrobić
[produkt]
id serial Not NULL
nazwa varchar [50]
[cena]
id serial Not NULL
id-produkt integer/longint (klucz obcy) Not NULL
id-stawkavat integer/longint (klucz obcy) Not NULL
cena-netto number(10,2)
cena-brutto number(10,2)
czy-aktualna default true (niekoniecznie)
data-zmiany datetime/date (on insert now())
"-" zastapić dolną kreską.
Generalnie ja se z tym dam radę - po prostu zastanowił mnie ten konkretny fakt, jak MySQL sobie radzi z takimi zapytaniami i jak je ugryźć, żeby się nie zadławić :)
Póki co, mogę zostawić w tym miejscu dwa zapytania,
kolumna czy-aktualna nie jest konieczna (denormalizacja) aczkolwiek może w pewnych warunkach przyśpieszyć działanie.
Do wyciągania ceny możesz stworzyć obiekt produkt->left join [cena] on cena.id_produkt = produkt.id where czy-aktualna = 't' / 1
@RRybak: Zrób kopie, odpal i pochwal się wynikami. znając życie może działać, aż do jakiejś zmiany konfiguracji BD/ migracji do nowszej wersji serwera.
Ja bym forsował refaktoryzacji aplikacji.
To się robi. Systemy się zmieniają coś co miało być na rok, służy potem wiele lat i pojawia się problem jak tutaj z ceną.