Wpis z mikrobloga

W pt będę miał tech interview na mida c# backend. W sumie trochę nie wiem czego się spodziewac więc lecę po typowych pytaniach technicznych. Opłaca się uczyć/wkuwać algorytmów typu "how to check if number is Armstrong? "

Zawsze traktowałem je raczej jako ciekawostkę. W pracy przydatność ich jest raczej niewielka, bo jak będę czegoś takiego potrzebować to odpowiedź szybciej w google znajdę na jakimś stacku lub użyje bibliotek.

#programista15k #csharp #programowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maly_ludek_lego: Zarabiam wiecej niz kwota ktora podales i z algorytmika tylko raz spotkalem sie w rekrutacji do Facebooka/Mety - tak to nie widzialem.

@losbaltica: Generalnie oplaca sie z paru powodow poza rekrutacja:
- poszerza to twoja wiedze - bron boze nie uczysz sie na pamiec ale rozwijasz intuicje i pattern matching swoj w glowie by rozpoznawac problemy i tez miec intuicje jak optymalnie je rozwaiazac
- algorytmy te przydaja sie w wielu miejscach ale nie maja tak oczywistej aplikacji ze piszac appke X zastosujesz jakis algorytm - ale - lepiej rozumiesz jak dziala pewien fundament i na bazie tego latwiej ci zrozumiec inne rzeczy. np inaczej rozumiesz jak dzialaja indexy w bazach danych jak rozumiesz z jakich problemow to wynika i jakie struktury danych w tym biora udzial anizeli sprowadzasz to tylko do indexy == szybkosc weee :D.
- ta wiedza nie w sposob oczywisty moze wplynac zaskakujaca na pewne sposoby i podejscia do pracy - np ja dzieki algorytmice i cwiczeniu jej - nabralem innego stosunku do mojej pracy - i bardziej skupiam sie na rozwiazywaniu problemow biznesowych i generowaniu wartosci anizeli pisaniu kodu dla pisania kodu - stalem sie troche hejterem ruchow jak software craftsmanship czyli skupianiu sie na
  • Odpowiedz
@obieq: Chodzi o to ze ladny kod to nie binarna propercja czyli albo jest albo nie jest ladny, ale bardzo wzgledne pojecie. I zakladajac ze Czarny kolor to najgorszy kod jaki jest mozliwy, a bialy najpiekniejszy kod jaki widziales w zyciu, dobierasz te propercje zawsze w jakims odcieniu szarosci w zaleznosci od projektu, wymagan. Tym wlasnie wg mnie wyroznia sie Senior engineer od mida czy juniora ze umie dobrac ten
  • Odpowiedz
@michalfranc: ok czyli kwestia że lepiej załatwić ifa w 4 zamiast w dwóch bo jest czytelniej. Albo zrobić 2 ify z returnami zamiast 2 razem z or bo jest mniej linii i że ktoś Ci przez to nie puści pull req Bo jest clean code ninja i tracisz czas na użeranie zamiast jebnac merge kodzic dalej?
  • Odpowiedz
@obieq: Cos w tym stylu ale akurat takie decyzje to masz coding guidelines w teamie i szybko sie dostosujesz albo lintery ktore to uporzadkuja, takie decyzje najlepiej linterom zostawic i zeby jeszcze automatycznie reformatowaly kod.
  • Odpowiedz